enbg

Ген. Димо Гяуров, 24 февруари 2016 г.

24.2.2016 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров.

Пред водещия Слави Трифонов ген. Димо Гяуров коментира доколко са реални получените заплахи за живота на депутата Делян Пеевски и на министър-председателя Бойко Борисов. Генерал Гяуров започна с това, че информацията за подготвяно убийство на Делян Пеевски е дошла от „разпита на някакви лица, във връзка с един друг неуспешен атентат по един друг господин“ (б.а. При разпита на задържаните украински граждани, обвинени в извършване на покушението срещу Алексей Петров). След това бившият директор на Националната разузнавателна служба определи като абсолютно недопустимо от оперативна гледна точка разгласяването от МВР на информацията за подготвен атентат срещу депутата от ДПС. Генерал Гяуров обърна внимание на начина, по който е изглеждал главният секретар на МВР Георги Костов при съобщаването на информацията за Делян Пеевски: „Приличаше ми на човек, на когото е възложена една много неприятна и тежка задача – той не е убеден в това, което говори, но така или иначе трябва да го изпълни.“ Своята оценка за поведението на главния секретар на МВР даде и водещият Слави Трифонов: „Приличаше ми на млада студентка на изпит при професор, който не я харесва особено“.
Ген. Димо Гяуров обяви като недопустимо и разгласяването на това по какъв начин е било замисляно да бъде убит Делян Пеевски (б.а Главният секретар на МВР обяви, че поръчителите са замисляли атентат, подобен на този над Златко Баретата и Димата Руснака). „Това е предупреждение към евентуалния извършител да смени похватите“, каза ген. Димо Гяуров, след което допълни: „Най-странното е, че по тези разкрития, нека да ги наречем така, всъщност няма образувано предварително производство, разследването щяло да бъде осъществявано по друго предварително производство.“

Гостът определи заплахата за убийство на Бойко Борисов като пиар акция. Според ген. Гяуров напоследък пиарският екип на премиера е започнал да греши тежко и да подценява интелекта на публиката. Бившият депутат Гяуров смята още, че Бойко Борисов „нито ще е първият премиер, нито ще е последният, който ще получава какви ли не писма с какво ли не“.
Слави Трифонов пък припомни, че преди 3 години Бойко Борисов първо обяви, че Ахмед Доган е поръчал да го убият, но впоследствие заяви, че Доган е най-големият политик, когото е виждал.
Изказването на водещия за Ахмед Доган даде повод на ген. Димо Гяуров да сподели впечатлението си, че през последните седмици върви „промиване на мозъци“ какъв велик ум и политик е Ахмед Доган и как той е новият Васил Левски. „За да угодим на Доган, ние дългосрочно разваляме отношенията си с Турция“, заяви Димо Гяуров и отбеляза, че от това България ще получи само негативи. Все пак бившият директор на Националната разузнавателна служба заяви, че има опити за влияние на турската държава върху българското общество и че съседни държави си правят „такива неособено приятни номера“. „Вярно е, че има присъствие на представители на турския Дианет тук, в България, които се опитват да оказват сериозно влияние върху мюсюлманското вероизповедание, но това е въпрос на междудържавна договореност, подписана преди 15 години. Днеска ли се случи това? Отпреди 15 години тези процеси текат“, каза ген. Димо Гяуров и уточни, че за да бъдат прекратени подобни процеси, трябва да има денонсиране на споразумението интелигентно, по дипломатичен път, а не чрез истерия.
Ген. Димо Гяуров коментира накратко и напрежението по оста Турция – ДПС. Той припомни своя прогноза, направена още при отстраняването на Лютви Местан от ДПС, според която ДПС се опитва да се облече в нова дрешка, да стане обществено приемлива партия и да стане удобна за бъдещо участие в управлението. Според Димо Гяуров, при подобно развитие Делян Пеевски може да стане жертва и да бъде оттеглен.

Слави Трифонов и ген. Димо Гяуров коментираха и казуса с КТБ и доклада на „Аликс Партнерс“ за фалита на банката. Гостът на Слави заяви, че „Аликс Партнерс“ „не е в състояние да свърши кой знае какво, защото следите са замитани доста грубо, но и доста ефективно“. Според него, фирмата има опит с проследяване на парични потоци, но пък „никога досега в Европа не е имало такава грандиозна кражба“ и „никъде в Европа натоварените според закона ведомства, ангажирани да контролират, не са проспали подобна кражба“. Освен това, Димо Гяуров отбеляза, че не е ясно какви задачи е възложила в договора с „Аликс Партнерс“ българската държава. Бившият депутат е скептичен по отношение на възстановяване на откраднатото от КТБ.

В края на разговора ген. Димо Гяуров заяви, че е разочарован от приятелите си от Реформаторския блок, защото те не успели да направят нито една реформа. „Надявам се да дойдат истински реформатори“, завърши гостът на Слави Трифонов.  

Цялото предаване от 24 февруари 2016 г.