enbg

Ген. Димо Гяуров, 13 юли 2016 г.

13.7.2016 | коментара

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров беше гост в „Шоуто на Слави и коментира новия проект за антитерористичен закон, който беше приет на първо четене от правната комисия на Народното събрание.

Според Димо Гяуров ние трябва да си дадем сметка, че основната цел на терористите е ние сами да се ограничим: „чрез страха сами да направим така, че да ограничим собствените си свободи“. Той прогнозира, че общ антитерористичен закон в цяла Европа скоро няма да се приеме. Причините за това, според него, са националните интереси и шовинистичните настроения в голяма част от европейските държави. Гяуров обясни, че българският закон е аналогичен на много от законите, приети вече в страните от Европейския съюз и даде пример с Полша, която миналата седмица приела почти същия закон.

По същество, българският законопроект не е чак толкова лош, според генерал Гяуров: „Той има за цел да създаде възможности на държавните структури, за да създадат планове и да взаимодействат по предотвратяването на терористични актове в различни ситуации“. Гяуров заяви, че всяка една държава трябва да се подготви за деня „X“, а „това предполага изграждането на система от мерки и взаимодействие между множество органи“. Но като каза, че „дяволът е в детайлите“, Гяуров обясни, че в преходните и заключителни разпоредби на този законопроект, се променят маса други закони. Точно там авторите на този законопроект трябва да бъдат критикувани, според бившия директор на Националната разузнавателна служба. В тези разпоредби, според Гяуров, се „дава възможност за драстична промяна на срокове и на правомощия на ДАНС“. Той обясни, че по сега действащия закон за СРС, най-дългият срок за прилагането им е 6 месеца с опция за еднократно удължаване до 12 месеца. А според законопроекта срокът става 2 години, с опция за удължаване до 3 години. Освен това се дават правомощия на ДАНС да подслушва не само за доказване на престъпления, а и за „други цели“. Слави попита дали не е възможно тази политика на антитероризъм да се превърне в политически инструмент за натиск от управляващите, а отговорът на гостът беше: „теоретично винаги има такава опция“.

Димо Гяуров сподели и един интересен факт относно служителите на ДАНС – че бъдещите кадри на агенцията в момента се „коват“ в Библиотекарския институт, където има специалност „Национална сигурност“. За него „някои хора твърдят, че е свързан с определени политически среди и с олигархия“, допълни генералът.

Слави изрази съмненията си, че родните депутати ще съумеят да приемат адекватен на ситуацията антитерористичен закон. Според Димо Гяуров това не опира само до капацитета, а и до „дресировката“ на парламентарните групи: „Парламентарната група на ГЕРБ е дресирана да приема всичко, което влезе като предложение на Министерски съвет и съответно – на управляващата партия“. Слави напомни, че при дресировката е необходимо да има и „захарче“.

Димо Гяуров заяви, че съвсем обективно България е застрашена от тероризма, бидейки член на „европейското семейство“ и пропускайки масово през територията си бежанци. Той е убеден, че голяма част от терористите вече са преминали в „сърцето на Европа“ и създават спящи клетки на ИДИЛ.

Цялото предаване от 13 юли 2016 г.