enbg

Гена Трайкова и Теодора Енчева, 20 септември 2012 г.

20.9.2012 | коментара

Лицата на bTV Гена Трайкова и Теодора Енчева бяха гости в „Шоуто на Слави“ за да разкажат за започващата на 22 септември национална кампания „Заветите на България“. Началото ще бъде дадено на 22 и 23 септември в bTV Репортерите с филма на Теодора Енчева „Изгубеното имане на Тракия“. Документалният филм разказва вълнуващата история за бягството на българите от Беломорска и Одринска Тракия през лятото на 1913 г., когато турската войска ги прогонва от родните им места.

„Историята на българите от Тракия е забележителна със своите прояви на смелост и издръжливост“, разказа Теодора Енчева. Тя показа и част от тракийското имане – семейното бижу на Божана Богданова, която е потомка на тракийски бежанци. По думите й, бижуто е изработено от чисто злато и рубини и е запазено само защото българките винаги са ги носили върху себе си и в бягството си са ги донесли в България.

Гена Трайкова разказа за новата инициатива: „С този филм bTV стартира своята национална кампания „Заветите на България“. В рамките на тази кампания, която е посветена на едни от най-значимите, най-емблематични и героични събития в националната ни история, зрителите могат да очакват още много журналистически материали, теми в различни предавания и огромно количество филмова продукция, включително и игрални български филми като „Време разделно“, „Хан Аспарух“, „Сватбите на Иван Асен“, „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Боянският майстор“ – едни филми, непознати за по-младата аудитория. Ще има и кратки образователни видеоклипове, които ще вървят в цялата програма на телевизията – те ще бъдат изключително визуални и много модерно направени.“

Основният въпрос, на който Слави потърси отговор, е какъв е личният мотив на Гена Трайкова и Теодора Енчева да правят и продуцират документални филми за българската история. Енчева каза, че е направила филма заради любовта си към историческите теми. Според нея винаги има начин величието да се разкаже забавно, но без да се профанизира. Според Гена Трайкова, във времето на бездуховност, в което живеем, именно българската история може да ни накара да се чувстваме смислено. Освен това, основна отговорност на телевизията, освен да информира и да забавлява, е да образова зрителите – сподели тя и даде пример на Слави: “Благодарение на твоето шоу, едно цяло младо поколение българи се запозна с патриотичните песни.“ Същото ще се опита да направи bTV с историята – да я предаде по атрактивен и интересен за младите хора начин, обобщи Гена Трайкова.

Цялото предаване от 20 септември 2012 г.