enbg

Галя Цветанова, 24 януари 2018 г.

24.1.2018 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Галя Цветанова, бивш директор на центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища в град Мездра. Тя коментира случая на насилие в дома за деца с увреждания в Габрово, за който стана ясно след изтичане на скандални видеозаписи.

Водещият Слави Трифонов представи Галя Цветанова и дома в Мездра като „антипод на дома в Габрово“, като пример за добро в хората и любов от страна на персонала към децата. „В този дом децата бяха усмихнати“, каза Слави Трифонов и допълни, че те са участвали в новогодишната програма на „Шоуто на Слави“ през 2004 г. с песни и танци. „Когато сега, от няколко дена наблюдавам тези кадри за отношението към подобни деца в подобен дом в Габрово, изпитвам погнуса, отвращение и срам“, допълни водещият.

Галя Цветанова разказа, че екипът на дома в Мездра, докато тя е била директор, е бил съставен от 62 души, които са се грижили за 72 деца, като по-голямата част от тях са били абсолютно неподвижни. Тя сподели за подобен случай на лоши условия и грижи към деца с увреждания в дома във Факия, който бил закрит. Тогава всички 31 деца от него били преместени в Мездра. „Тези деца получиха една адекватна грижа, много от тях започнаха да ходят, да говорят“, разказа Галя. „За такива деца просто трябва да имаш сърце!“, допълни тя.

За мотивацията на персонала да работи с деца с увреждания Галя Цветанова изрази мнение, че всичко зависи от самите хора. „Просто ти идва отвътре“, каза тя. За жените от кадрите в Габрово, които упражняват насилие над деца, тя коментира, че „това не са хора“ и че може би те по-скоро гледат материалното, а след това хуманното.

Според Галя Цветанова един от проблемите в социалните услуги е, че се назначава нискоквалифициран персонал, който работи на минималната работна заплата.

На въпрос кой е виновен за подобно отношение към деца с увреждания, гостът отговори така: „На първо място винаги виновен е ръководителят на центъра за настаняване от семеен тип, от него тръгва всичко“. По думите на Галя хора, които упражняват насилие над деца с увреждания, не са за уволнение, а за затвора. „Един човек, който се държи така, по такъв начин, това не е просто грубост, това е престъпление!“, допълни Слави Трифонов.

Галя Цветанова, която е работила 17 години с деца с увреждания, изрази мнение, че човек не трябва да ги приема като различни. „Не трябва да виждаш в тях, че те са с множество увреждания, приемаш ги като останалите деца, които са в детските градини, в училищата“, каза тя и допълни, че когато даваш любов, получаваш такава.

Запитана дали си личи какво общество сме по отношението ни към такива деца, Галя Цветанова сподели, че „не всички приемат тези деца“. За хората от дома в Габрово тя коментира, че мястото им не е там, именно защото те не приемат децата.

„Има нещо гнило в нас, за да се допусне нещо подобно“, изрази своето възмущение Слави Трифонов по повод скандалния случай в Габрово. „Това е недопустимо. И не би трябвало да се допуска оттук нататък. Защото всеки има право на един по-добър и по-достоен живот“, каза за финал Галя Цветанова.

Цялото предаване от 24 януари 2018 г.