enbg

Галя Прокопиева, Росен Босев и Десислава Николова, 16 януари 2015 г.

16.1.2015 | коментара

В „Шоуто на Слави“ гостуваха Галя Прокопиева – изпълнителен директор на “Икономедиа” АД, Росен Босев – редактор “Политика” и Десислава Николова – редактор “Компании”, във връзка с рекордната глоба от 160 хиляди лева, която беше наложена на „Икономедиа“ АД (издател на “Капитал”, “Капитал Дейли” и “Дневник”) от Комисията за финансов надзор. Слави обясни, че жалбите срещу вестника до Комисията за финансов надзор са подадени от фирмите „Водстрой 98“ АД и „Промишлено строителство холдинг“ АД, за които редакцията твърди, че са контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Това твърдение обаче е отхвърлено от КФН, която се позовава на декларацията на Пеевски пред Сметната палата.

Галя Прокопиева определи случая като цензура и репресия, не само спрямо ръководените от нея медии, но и спрямо читателите: „Комисията се опитва да лиши нашите читатели от възможността да знаят истината, в случая – за състоянието на финансовата система“. Във връзка с декларацията на Делян Пеевски пред Сметната палата, Росен Босев отбеляза факта, че прокуратурата е отказала да разследва сигнала на Протестна мрежа, позовавайки се на твърдението, че няма нищо нередно във високия му стандарт на живот, въпреки че той не съответства на декларираните доходи. Десислава Николова допълни заключението, че Пеевски е отглеждан от майка му: „Което потвърждава онази българска пословица, че в България част от мъжете ги отбиват на възраст над 30 и няколко години“.

Галя Прокопиева обясни, че Пеевски няма и вестници, ако се гледа декларацията му пред Сметната палата, въпреки че той самият ги нарича „моите медии“. Според Прокопиева точно в това е парадоксът: „Комисията за финансов надзор трябва да може да прави разлика между „контролиран“ и „собственост на“. В случая ние твърдим каквото твърдим, а тя, показвайки, че ще се води само по декларацията на депутата пред Сметната палата, на практика отказва да разследва свързаност във финансовата сфера.“ Тя допълни, че комисията не направила това и по отношение на КТБ и зададе въпроса защо нито БНБ, нито КФН не са могли да видят свързаностите, които са открити от журналистите. От изданията на “Икономедиа” са се опитвали да се свържат с Пеевски, но той не е пожелал да им даде интервю, нито да отговори на въпросите, зададени през пресцентъра на ДПС. От ефира Слави също обяви, че ще покани депутата от ДПС, за да сподели своята гледна точка.

Галя Прокопиева каза, че в случая с глобите, наложени на “Икономедиа” от Комисията за финансов надзор, проблемът е не толкова с Делян Пеевски, колкото с председателя на КФН Стоян Мавродиев: „Той използва тази институция за репресия – това значи, че държавата, чрез нейните институции – може да са министерства или комисии – е доведена до състояние да ограничава свободата на словото и медиите. Как се нарича такава държава?“, попита тя.

Десислава Николова обясни, че фирмите, от които е подаден сигналът – „Водстрой 98“ АД и „Промишлено строителство холдинг“ АД, са строителни, които получават огромна част от държавните поръчки в последните няколко години. Тя се позова на изявление на банкера Цветан Василев, направено след „официалния му развод с Пеевски“.

По отношение на двете глоби от по 5 хиляди лева, наложени на журналистите, защото са отказали да разкрият източниците си на информация, Росен Босев каза, че има практика на Европейския съд по правата на човека, която има силата на наднационално законодателство, която е ясна, категорична и постоянна за това, че журналистите не могат да бъдат притискани да разкриват източниците си на информация.

Десислава Николова отбеляза и че техните издания не са единствените, на които е наложена подобна глоба: „За нас това е цензура. Ние ще обжалваме и евентуално няма да платим тази глоба. Само че 100 хиляди лева глобяват и „Зов нюз“, Враца. Същата сума, защото са написали, че пред Първа инвестиционна банка има опашка, в момента, в който има опашка. Те са получили писмо – да обяснят кой е източникът. Кой е човекът, който в този момент е качил тази информация, кой е човекът, който е проверил тази информация… И с кое право те пишат и манипулират пазара, че има опашка.“ Николова каза, че ако за „Икономиедиа“ това е цензура, то за „Зов нюз“ Враца това е инквизиция. Освен това журналистката допълни, че комисията разследва и „Биволъ“, и „Медиапул“.

Слави обяви, че и той ще напише писмо до председателя на КФН Стоян Мавродиев, в което да подаде жалба за неверните публикации по негов адрес в изданията на Делян Пеевски.

Десислава Николова се обърна към председателя на комисията, чрез телевизионните камери, със следните думи: „Господин Мавродиев, вие отговаряте за нашите пари извън банките, вие отговаряте за нашите пари в пенсионните фондове, вие отговаряте за нашите пари в инвестиционните посредници, в публичните дружества, вложени на борсата, вие отговаряте за нашите пари, които сме дали като застраховка и сме платили застрахователна премия. Господин Мавродиев, вие дължите отговор на абсолютно всички въпроси на обществото, вие му дължите обяснение. Вие не обяснихте какво се случва в Корпоративна търговска банка, а трябваше да обясните това, защото тя е ваше поднадзорно лице. Вие в момента не обяснявате сигурни ли са парите ни в пенсионните фондове. Ние ви питаме, ние всеки божи ден задаваме въпроси от този характер.“ Галя Прокопиева обърна внимание, че изданията ѝ се опитват да зададат въпроси на Мавродиев във връзка със сигнал за източване на пенсионни фондове, но не получават отговор от него, освен глобата на комисията за „Икономедиа“.

Росен Босев каза, че общото между „Капитал“, „Дневник“, „Биволъ“ и „Медиапул“ е, че са единствените медии, разкрили появата на Стоян Мавродиев като правен консултант в схема за пране на пари от наркотрафик. „Това беше по делото за Брендо“ – допълни Десислава Николова.

Галя Прокопиева припомни, че изданията, които ръководи първи са написали, че Делян Пеевски купува медии с кредити от КТБ. Тогава „отговорът“ дошъл от КЗК (Комисия за защита на конкуренцията) и представлявал глоба в размер на 30 хиляди лева. След това писали, че тази банка отпуска кредити на свързани с ръководството лица и политици, но БНБ и КФН не реагирали. Няма отговор на въпроса на Слави защо КФН не е глобила изданията на Пеевски, във връзка с публикациите им по време на кризата с КТБ. Порокопиева отбеляза още, че месеци след фалита на КТБ, и Иван Искров си е на мястото, и Стоян Мавродиев си е на мястото, а одиторът, проверяващ КТБ, е глобен с по-малко пари, отколкото е глобата на „Икономедиа“ за пазарна манипулация. Журналистите потвърдиха думите на Слави, който припомни, че най-много пари в КТБ са се налели по време на предишния мандат на Бойко Борисов като министър-председател.

Цялото предаване от 16 януари 2015 г.