enbg

В първата си реч като президент Румен Радев не подкрепи референдума

19.1.2017 | коментара

Водещият Слави Трифонов коментира изказването за референдума на новоизбрания президент Румен Радев, който по-рано през деня положи клетва и произнесе първата си реч.

В речта си Румен Радев каза: „Реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши. Да предложи на гражданите избор между личности, но да не остави стотици хиляди българи без политическо представителство. Парите за партиите следва да се ограничат чувствително, но с ясното съзнание, че лишени от разумно финансиране, партиите ще станат още по-зависими от лобисти и външни фактори“.

Слави Трифонов припомни, че самият Румен Радев е избран като президент с мажоритарни избори в два тура с 2 милиона и 60 хиляди гласа на втория тур, а хората, гласували на референдума за промяна на избирателната система, намаляване на субсидиите на партиите и задължително гласуване, са с половин милион повече.

„Господин президент Радев, що за човек сте Вие? Значи според Вас, когато Вас Ви избират мажоритарно в два тура, хората са прави, а когато хората изказват мнението си на референдум, Вие направо го отричате? 2 милиона и 60 хиляди стигат, за да сте законен президент, но 2 милиона и половина не стигат, за да е законен референдумът. Така ли? За голямо съжаление, за истинско съжаление днес, с полагането на клетва в Народното събрание, Вие, генерал Радев, веднага станахте част от политическата класа. Изглежда, че се самозабравихте – преди да сте запомнен. Много тъжно, господин президент. Преди осем години на гости ми беше един генерал, смел, достоен летец. Мъж на място. Жалко, че президентът, който се закле днес, не е като него“, каза Слави Трифонов.

Цялото предаване от 19 януари 2017 г.