enbg

„В образ 1“ – с участието на Дон Корлеоне, Петър Стоянов и Лавандулка Мамина

3.12.2010 | коментара

2 декември 2010

В четвъртък участниците в проекта ПРЕТЕНДЕНТЪТ започнаха изпълнението на задачата „в образ“, в която те трябваше да се превъплътят в художествен образ по актуална тема. В началото на шоуто водещите Георги Милчев-Годжи и Иван Стоянов си припомниха няколко от легендарните превъплъщения на титулярния водещ – изпълненията му като Сънчо и щъркел.

Претендентите бяха интервюирани от „интелектуални светила, които световната културна общност и наука познават добре“ – Митко Манафов и Владо Далаверов. Комисията за тази задача беше в различен състав – редом до председателя Слави Трифонов застанаха актьорите на шоуто Виктор Калев и Красимир Радков. Преди началото Калев посъветва претендентите: „Да са максимално естествени, органични, да забравят за себе си и да бъдат друг човек“.

Първи очи в очи с Митко Манафов застана претендентът Георги Николов – превъплътен в образа на Дон Корлеоне. Започвайки с италианския поздрав – „Бона сера, патлаци, Франческо Тоти, Капо ди тути, тути фрути, Алберто Томба, карабинери!“, Дон Корлеоне показа завидни вокални способности отпявайки песен на Албано и Ромина и хита „Милионерче, не се подигравай“. Това обаче не беше посрещнато възторжено от водещия Манафов с думите: „Би било много по-хуманно ако просто удряте хората с метална тръба“.
Отзивите на комисията за представянето на Георги Николов бяха позитивни. Краси Радков уточни, че той и Георги са завършили при един и същ професор в НАТФИЗ – Румен Рачев. Краси поздрави и гримьора Митко Коклин, защото „за създаването на един хубав образ трите важни неща са: грим, текст и актьор – ако едното от трите го няма не става нищо“. Мнението за Георги беше, че „не е попречил на грима“ и е играл много добре. Виктор Калев също наблегна на факта, че Геогри е завършил актьорско майсторство, а „актьорите трябва да се подкрепяме“, което предизвика викове „мафия, мафия“ от страна на сценаристите.
Светослав Митев сподели мнение, че Георги е бил в ритъм с това, което е трябвало да направи и е похвално, че е издържал изпитанието да говори с различен тембър и с допълнителни плънки в устата.
Слави Трифонов каза, че е видял един много млад Дон Корлеоне, а като цяло представянето му беше определено като „прилично“.

Интелектуалецът-бохем Владо Далаверов представи Ива Николаева , която беше в ролята на депутата Лавандулка Мамина. Образът на дамата депутат се въртеше около актуалната тема с депутатите, които приеха да получат скъпи мобилни телефони като подаръци в разследване на bTV. Ива Николаева беше с преобразена външност и успешно се превъплъти в ролята на млада наивна депутатка, която обича авантите.
Коментарите за представянето на Ива също бяха положителни. Краси Радков каза, че се е представила по-добре отколкото с вицовете и че има плюс в това, че играе непознат образ – „можеш да си правиш каквото си искаш“.
Слави Трифонов уточни, че е много трудно на една красива жена да бъде комедиен образ, което намери отклик в двамата му колеги от комисията – Краси Радков и Виктор Калев подкрепиха твърдението с извода, че на тях външността никога не им е пречила да бъдат смешни.
Виктор Калев каза, че Ива е постигнала комедиен ефект и е „напълнила опаковката със съдържание“.
Изводът на Слави Трифонов беше, че Ива е била „изненадващо ясна в текста“ и се е представила „относително прилично“.

Даниел Петканов по собствено желание се превъплъти в ролята на президента Петър Стоянов, а интервюто му пред Митко Манафов беше изпълнено с горчиви признания като това: „един местен селянин ме обърка за катъра си и ме оседла“. Петканов наблегна изключително на визуалната си прилика с президента Стоянов – като за „преобразяването“ му почти не е била неоходима гримьорска намеса.
Основните критики на комисията бяха именно за това, че Даниел е разчитал само на визуалната прилика. Краси Радков сподели покъртителна история:„Актьорската професия е много трудна. На мен ми се е налагало да нося подаръци по домовете за по пет лева във Враца. Работех като Дядо Коледа. Раздавайки подаръците звъннах на една врата и отвътре се чу „кой е?“. Викам: „Дядо Коледа“, отваря се вратата и един сочи с пистолет срещу мен. Аз свалих всичко и казах – „Много се извинявам, аз съм актьор от врачанския драматичен театър, може ли да си събудите децата да им дам подаръци?“ Като се събудиха децата – рев, не могат да ги успокоят…“ След тази история, описваща неблагодарността на актьорската професия, Виктор Калев похвали Даниел за самочувствието и спокойствието, но го разкритикува, че е прекалил с показването на големите зъби и не се е постарал да смени гласа.
Светослав Митев обърна внимание на това, че „качествената имитация на един образ обикновено е базирана върху един дълъг, сериозен период на наблюдение и работа върху отделните детайли – време, опит и качества, с които се съмнявам, че някои от претендентите разполагат“. Според него Даниел бил много дисциплиниран и използвал максимума от това, което му е дал текста.
Слави Трифонов каза, че Даниел е трябвало да наблегне на други неща, които да го оприличат на Петър Стоянов, а не само на зъбите и заключи: „от днес ти се представи най-зле, ще видим как ще се представят останалите утре“.

В петък в „Шоуто на Слави“ ще се изявят останалите трима участници и ще стане яско кой ще напусне ПРЕТЕНДЕНТЪТ, както и каква е следващата задача.