enbg

В българския Гуантанамо не се спазват българските закони

6.1.2010 | коментара

5 януари 2010 г.

Филм за Българският Гуантанамо представи в шоуто Иван Кулеков. Кратка справка за обекта, бе въведение по темата: „Гуантанамо е военноморска база на САЩ на територията на Куба, за която, след 1903 г., Щатите плащат наем по 4085 долара годишно. След 2001 г. Гуантанамо стана символ на позора за САЩ, защото в базата бе изграден затвор, в който САЩ, по преценка на тайните служби, хвърляха там всички, които смятаха, че са свързани с тероризма или такива, които участваха във война срещу Щатите. В резултат САЩ създадоха и продължават да създават свои противници, защото голяма част от освободените затворници се вливат в Ал Кайда.”

По думите на Иван Кулеков Българското Гуантанамо се намира в софийския квартал Бусманци. „В красива сграда, без съд и присъда, са изпращани – по усмотрение на Специалните служби – хора, които са загубили документите си или имат документи с изтекъл срок, такива, които Специалните служби преценяват, че са заплаха за националната сигурност, както и незаконно пребиваващи в България.”
„Там не се спазват законите за българските граждани, както в онова Гуантанамо не се спазват американските закони.” – коментира Кулеков.

След представянето на филма Слави заяви, че не е подозирал, че такова място съществува, както и че не се е замислял как се отнасяме с емигрантите. Иво Сиромахов отбеляза, че няма как да знаем за това, защото никой не е обърнал внимание на проблема. Има проблеми, които се избягват, каза той и посочи за пример историята с Могилино, която ни беше разказана от ВВС.

Авторът на филма Иван Кулеков изтъкна, че България е подписала харта на ООН, в която дава право на убежище на хора, гонени от своята страна, за които има заплаха за тяхната сигурност, живот или по други причини. „И те затова идват тук – защото знаят, че България е европейска страна и би трябвало да се отнася към чужденците, както европейските страни се отнасят към тях. Ако не се отнасяме по европейски, защо не се отнасяме към тях по човешки?”

За българския Гуантанамо, който се намира Бусманци и живее по свои закони, Иван Кулеков коментира: „Това се е случвало в България, един остров, в който няма закон. И този остров при една, склонна към диктатура власт, може да се разрасне в границите на цялата държава. Това е най-страшното.”