enbg

Вътрешната комисия в НС подкрепи референдума на „Шоуто на Слави“

27.4.2016 | коментара

На свое заседание днес вътрешната комисия в Народното събрание подкрепи референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. Народните представители от ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и БДЦ се обявиха „за“ провеждане на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. С 9 гласа „За“ и 2 „Въздържал се“ вътрешната комисия в парламента пусна и шестте въпроса. Двамата депутати, които не подкрепиха референдума, бяха от БСП.

Пред комисията Тошко Йорданов представи въпросите, заложени в инициирания референдум. По въпроса, касаещ мажоритарния избор на депутатите, Тошко каза, че така ще се избегне „пълнежът в листите“. Според него държавната субсидия за партиите от 11 лв. за реален глас е изключително висока. Относно намаляването на броя на депутатите наполовина той обясни, че така ще се повиши ефективността на парламента, „цедката“ за избор на депутати ще бъде по-голяма и отговорността няма да бъде размита между 240 души, както е сега.
„За нас правото на глас е и гражданско задължение“, каза Тошко Йорданов по повод въпроса за задължителното гласуване. То ще противодейства на контролирания и купен вот, каза още Йорданов. По думите му въвеждането на електронното гласуване пък ще облекчи изборния процес и „висенето по опашки“.
Що се отнася до прекия избор от гражданите на директорите на МВР и на Районните управления, Тошко Йорданов заяви, че така ще се избегне политическата зависимост на сегашните началници. Според него те в момента не носят отговорност за жителите и са изцяло зависими от „този, който ги е назначил“.

Ето и въпросите за референдума:
1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?