enbg

Въпроси към депутати за Референдума и свободата на словото

19.4.2017 | коментара

Във видео материала ще видите какво отговориха на въпросите на Филип Станев в първия си работен ден в 44-то НС депутатите Жельо Бойчев (БСП), Йордан Цонев (ДПС), Веселин Марешки (ВОЛЯ) и Цветан Цветанов (ГЕРБ). Филип Станев отправи към тях въпроси, свързани с Референдума и свободата на словото.

Жельо Бойчев (БСП) определи като неуважение желанието на Филип Станев да получава отговори на подобни сериозни въпроси „в коридора“. Все пак депутатът заяви, че „един от големите въпроси, които има да гледа това народно събрание, ще бъде – промените в изборното законодателство“. Относно позицията на БСП по отношение на резултатите от Референдума, Бойчев каза, че тя ще бъде обявена, когато започне дебатът по този въпрос.

„Нашите избиратели гласуваха против Референдума, защото ние им разяснихме какви са ползите и какви са вредите. Ние ще следваме волята на нашите избиратели“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Веселин Марешки (ВОЛЯ) заяви, че партията му ще процедира „по същия начин, по който процедира и „Шоуто на Слави“ с волята на други 530 хиляди българи, които се разписаха в нашия референдум“. Той припомни, че тяхната подписка беше сведена до 398 хиляди, с 2 хиляди по-малко от необходимото за задължително провеждане на такъв референдум. „В крайна сметка видяхте, че ние се съобразяваме със закона: тоест, ако има съдебно решение, което да направи задължителни решенията на референдума, тогава естествено ние ще ги гласуваме. Ако това не е задължително, ще направим така, както направихте и вие“. Марешки сподели, че е гласувал по два от въпросите на Референдума с „да“, а по третия – с „не“. На въпрос за незавидното място на България в класацията по свобода на словото, Марешки отговори: „Това е отвратително и аз съм един от най-тежко потърпевшите от тези проблеми и всяка законодателна инициатива, без значение от кого е тя, която е в полза на решаването на този проблем, ще я подкрепим с цялата парламентарна група“.

Цветан Цветанов от ГЕРБ заяви, че в парламентарната група на партията няма промяна от заявената позиция в 43-ия парламент: „Един от първите законопроекти, които ще бъдат внесени от парламентарната група на ГЕРБ, ще бъде за промяна на изборното законодателство, визирайки въвеждането на мажоритарна система, съобразявайки се с тези над 2 милиона и половина български избиратели, които дадоха гласа си на референдума, проведен заедно с президентските избори“. Запитан за несъответствието между позицията на ГЕРБ и на партньорите им от Патриотичния фронт, Цветанов отговори: „Ще търсим подкрепа от останалите парламентарни групи и съм убеден, че всеки един трябва да се води винаги от волята на избирателите“. По отношение на свободата на словото в България Цветанов не смята, че един политик трябва да говори по тази тема: „Аз смятам, че тук трябва да се търси съпричастност от гражданското общество и от всички медии, които трябва да бъдат действително тези, които да генерират тази свобода. А ние, политиците, трябва само да се съобразяваме“.

Цялото предаване от 19 април 2017 г.