enbg

Второто издание на „Жълтата гостенка” започна със смях и завърши със сълзи

7.10.2011 | коментара

Втори петък, чрез рубриката „Жълтата гостенка”, „Шоуто на Слави” беше посветено на скромната цел да покаже колко „обективна”, „проверена” и „достоверна” е информацията от жълтата преса. Тошко Йорданов и Филип Станев бяха двамата сценаристи, които седнаха до Слави и му представиха отбран букет от прозренията, публикувани в жълтите сайтове и вестници през седмицата.

Бурен смях предизвикваха заглавията, прочетени от тримата. Началото беше поставено от „вечната тема” на жълтата преса:

”Слави излъга! Жени се на 22 октомври!”
“Да, Слави се жени. Трифонов вдига сватба на 15 октомври.”

Въпросното радостно събитие дори провалило сватбата на Николета Лозанова и Валери Божинов, според публикацията на „Всеки ден”… От своя страна, друг доайен на „разследващата” журналистика открил защо Слави не се жени, публикувайки снимка, на която Слави е хванат „на калъп” да се ръкува с „4 мадами”… Друго издание разкрило, че „Слави бил Мистър Плевен 82”.

Ето как в типичния си стил Филип Станев описа постмедийния отзвук след първото издание на „Жълтата гостенка”: „Имаше огромен лавионообразен ефект под формата на това, че серия главни редактори на жълти вестници си посипаха главите с пепел, двама-трима се самоизнасилиха – в стилистиката на тази преса, и започнаха да пишат само истини!” Ето и няколко примера:
„Годжи се залюби с вакло агънце”
„Слави забранил на Евгени и Годжи да ходят на нудистки плаж”
„Краси Радков пиянства на село”
„Станислава издрала лицето на Краси Радков заради любовно послание във Фейсбук”
„Новата беквокалистка на Слави – лесбийка”

В последната публикация дори е „разкрито”, че новата певица на „Ку-ку бенд“ Цветелина Грахич „си позволявала свойски да нарича Слави – „Муши”…”

Поредицата от заглавия завърши с още няколко шедьовъра:
„Коко Динев спи с Вики от Мастило”
„Разврат едва не осакати Татяна Дончева”
„Г-жа Пайнер: Всички бременни, няма кой да пее на изборите”
„Фолкаджийки се чукат в главата преди сцената”

Въпреки че влезе в студиото усмихната, актрисата от „Стъклен дом“ Радина Кърджилова не можа да скрие сълзите си, когато стана въпрос за безкрайните измишльотини, които жълтите публикуват за нея – „Имам чувството, че това никога няма да спре.“ – сподели тя, след като с горчива усмивка цитира част от публикациите: „Пишат, че съм развратницата на „Стъклен дом“, че съм спала със всички, изпуснала съм само Стефан Данаилов, че съм алкохоличка, че съм наркоманка, че съм си рязала вените, че съм вадила касапски нож вкъщи, че съм заплашвала мои приятели, че съм „истерясала” на Софийските гробища…“

Слави отбеляза с укор, че ако той снима в „Стъклен дом”, първо би праснал Стефан Данаилов – „почваме от доайена и после ще ги караме поред…“

Радина Кърджилова продължи и с най-актуалните новости за себе си: “Идвайки насам, майка ми ми се обади и ми каза, че в „Уикенд” пише, че съм пиянствала сама в градинка. Аз бях с кучето си на разходка около Народния театър и си мислех някакви неща, бях си взела една бира…“ Значи ти и кучето ти си организирате пиянски оргии в градинки, заключи Слави и допълни, че черните лабрадори много пият.

Радина сподели пред екипа, че когато е прочела първата простотия за себе си се е прибрала вкъщи и е плакала. Решила да участва в „Жълтата гостенка“, за да защити името си и семейството си. Натъжена, тя продължи: „Най-близките ми хора не вярват на статиите, но родители на мои приятели ги питат „това вярно ли е”. Майка ми много емоционално приема нещата. Баща ми даже беше написал две писма до два жълти весника, които за период от време спряха да пишат небивалици и глупости за мен, но минаха два месеца и всичко започна наново…

Радина Кърджилова нарече страхливци тези, които пишат глупостите за нея в жълтата преса. Тошко Йорданов обясни нейната емоционалност така: „На нея животът й не е лек, защото тя е мечтала да бъде актриса, в момента работи като актриса, играе в хитов сериал и вместо да получи благодарността и обичта на публиката, получава простотии от някакви малоумници, които по този начин печелят пари на неин гръб. Те въобще не си дават сметка как нараняват хората. Защото е много лесно анонимно да стоиш някъде – заврян в някаква дупка и да напишеш някаква глупост.

Филип Станев и Тошко Йорданов призоваха хората, които си купуват жълти вестници, да се опитват да мислят, а не просто да си четат. „Човек трябва да си изгради критерий за това кое е достоверен източник на информация и кое – не“, завършиха те.