enbg

Всеки български гражданин може да бъде арестуван и никой да не бъде уведомен

18.12.2018 | коментара

Тагове:

В предаването Слави Трифонов коментира приетите поправки в Наказателния кодекс, според които арест на български гражданин може да бъде пазен в тайна от близките му за 48 часа, а ако става дума за дете – до 24 часа. Ето какво каза водещият:

„Миналата седмица Народното събрание прие поправки в Наказателния кодекс. Поправки, за които председателят на парламента Цвета Караянчева се кле тук, в това студио, че нямало как да минат, защото били антидемократични. Това са отново нагли, безсрамни лъжи, защото миналата седмица депутатите приеха, че всеки български гражданин може да бъде арестуван и до 48 часа да не се уведомява никой за този арест. Нито семейството, нито близките, нито адвокати, нито никой. И което е още по-скандално – могат да бъдат арестувани деца и 24 часа този арест може да остане в тайна. Тоест, родителите 24 часа няма да знаят какво се е случило с тяхното дете.
Това е напълно репресивен, антидемократичен и античовешки закон. Така само с един акт Народното събрание унищожи 29 години демокрация в България. Това вече не е демокрация. Това е произвол. Това е диктатура. Как мислите, това засяга ли ви лично?“

Цялото предаване от 18 декември 2018 г.