enbg

Волен Сидеров си е направил много точна сметка, смята Андрей Райчев

26.5.2011 | коментара

25 май 2011 г.

Да мислим с главата преди да гласуваме, до този извод стигна социологът Андрей Райчев, след като изтъкна различни доводи, един от които – изследвания на социологическите агенции, показващи, че 80% от запитаните не харесват Волен Сидеров. Вторият гост в шоуто беше неговият колега Кънчо Стойчев. Събеседниците на Слави взеха повод за своите разсъждения от филма на Иван Кулеков, заснет в Батак, след като Сидеров и представители на „Атака“ сътвориха грозно и унизително представление в деня, в който се почиташе паметта на баташките мъченици.

Хвърляйки поглед назад към скандалните събития, предизвикани от Сидеров – келнерското му изпълнение пред американския посланик, осъдителното му поведение в Батак, боят пред джамията в София, както и физическия сблъсък на Сидеров с политически опонент в студиото на Националното радио, Андрей Райчев изрази становище, че „Сидеров не е просто един хулиган, който прави тези безобразия. Страшното е, че властта ги прави – Сидеров е властта. Аз разбирам паниката на ГЕРБ и опитите им да се разграничат, но досега той беше властта. То затова полицията не знае какво да прави.“ След това, визирайки хулиганските прояви на Сидеров и атакисти, Андрей Райчев разсъждава за действията на полицията: „Имат сила, нямат мотив. Как ще арестуват началника си?“

В хода на разговора се оказа, че Волен Сидеров води дела и срещу Андрей Райчев, и срещу Слави Трифонов, за това, че са го нарекли фашист. Г-н Райчев обаче вече е спечелил делото, доказвайки на съда, че думата „фашист“ може да бъде и просто констатация. Затова той посъветва Слави, когато иска да каже подобно нещо, да го цитира. Водещият се възползва веднага от позволението на своя гост: „Сидеров, както казва Андрей Райчев, ти си фашист“.

Какво се крие зад действията на Волен Сидеров – над това разсъждава отново социологът Андрей Райчев. „Волен Сидеров е умен човек, аз го познавам лично, той не е идиот, той е умен човек. Прави някакви абсолютни глупости, никой не е съгласен, всички са против – защо? Никой не си задава този въпрос. (…) Той е абсолютно нормален, съвършено здрав и си е направил много точна сметка. Не ми е приятно, но ще я кажа – в България живеят 1 милион турци, сред 1 милион турци има най-различни хора, включително и психопати. Той чака ответния ход, той чака те да направят това и тогава бързо ще се забрави, ще се помни само второто. Той чака това и си е направил изключително гадна сметка – той ги провокира, той иска – „Ударете ме!“. И в момента, в който турци отидат и разгонят някого, той ще каже – „Видяхте ли!“ – това е ходът му!“ На основателната забележка на Слави дали Сидеров ще рискува заради собственото си его, социологът отговори: „А, пука му на фашиста! Той ги предизвиква – „удари ме“! А и публиката е толкова лекомислена, че много бързо ще забрави, когато се случи обратното.“ По думите на Андрей Райчев абсолютно същият е бил механизмът и в Босна.

Кънчо Стойчев разсъждава върху мащаба на случващото се: „Не бих ограничавал нещата само до Волен Сидеров. През последните две години има скрита, споделена любов между „Атака“ и ГЕРБ, между Бойко Борисов и Волен Сидеров. Колкото и да подскача Бойко Борисов от стола, той си знае за тази любов. Отношението между тези двама души е откровена проституция. … Нима Волен Сидеров е дошъл от небето, нима Бойко Борисов не го е виждал този човек и две години работи с него? Нима нещата, които се случват с Волен Сидеров са случайни? (…) И тоя силен бабаит Борисов, дето бие всички, дето раздава шамари и правда, сега ще му лъсне цялото безсилие, защото той нищо няма да направи и той нищо не прави.“