enbg

Шоуто на Слави, 2 март 2012 г. – кастинг „Война на думи“ 5

2.3.2012 | коментара

Двама бъдещи политолози се представиха в последния ден от кастинга за проекта “Война на думи”. 22-годишният Йордан Грижов учи политология във Великотърновския университет. Желанието на Йордан е да стане политически съветник или политически анализатор. “Политиците в публичното пространство не са обективни, защото са покровителствани от различни политически партии”, мисли Йордан Грижов. Самият той обаче е привърженик на политическа партия, подкрепя управляващите от ГЕРБ. Интервюиращите увериха Йордан, че неговите политически симпатии няма да повлияят на тяхната оценка за представянето му във “Война на думи”. Слави Трифонов бе категоричен, че няма нищо лично срещу Бойко Борисов и ГЕРБ. Според него медиите трябва да са коректив на властта. Слави Трифонов припомни, че той и екипа му са били остра опозиция както на БСП, така и на СДС на Иван Костов.

Мехмед Мехмед, също на 22 години, учи политология в УНСС. Сподели, че е бил в ДПС, но се е разочаровал. “Имам много приятели там, но като гледам ми става тъжно”, каза студентът. Пред участника Тошко Йорданов съжали, че непримиримият студентски дух е изчезнал. Слави Трифонов заключи, че проблемът на днешните студенти е, че не разсъждават като общност и че ги е страх.

“Ако искаш да избереш между стар политик, на възраст, и млад – избери стар, той има по-малко живот” – това е политическото верую на гръка Христос Казопулос. 47-годишният кандидат за “Война на думи” е роден в Солун, но е женен за българка и живее в България. Той учуди сериозно Слави Трифонов и сценаристите като заяви, че вече има две деца и четири внучета, едното от които на 9 години. Христос дошъл навремето в България с цел да завърши тогавашния ВИТИЗ и да стане артист, но се е захванал с бизнес. Той сподели, че днес живее като артист, нищо, че не е станал професионално такъв.

Участникът Николай Зъбов, отново на 22г., изведе три причини, заради които кандидатства във “Война на думи”: “Да докажа, че мога да се сравнявам с най-големите писатели и творци на страната; защото ще ме дават по телевизията и мога да спечеля нещо от това; млад съм и ми е бедно СV-то.”

Алекси Маринов, който се оказа приятел на певицата Роксана и дори „я озвучава“ на участия, говори за циганите в българското общество. Той не възприема квалификации от рода на “мръсните цигани” и “сополивото циганче”. “Аз съм циганин и се гордея с това. Искам да ме възприемат като гражданин на тази страна”, заяви Алекси.

Павлина Алексиева е завършила социология, но иска да се занимава с “нещо по-творческо”. “Чалгата е кристално огледало на социалната реалност” – с тази теза кандидатства във “Война на думи” 26-годишната Павлина. В последвалия разговор със Слави Трифонов тя отбеляза, че “понякога се налага да бъдем стратези при изразяване на някакво мнение.”

Таня Богданова говори за лекарските грешки. Тя сподели, че е водила “грозна борба” за сина си. Лекарите са измисляли хиляди диагнози, за да усвояват пътеки, твърди тя. Таня е развила хипертония, с която се бори, а лекарите й казвали, че не може да се пребори. “Осъзнавам тежестта на това да бъдеш майка сега”, каза Таня Богданова. Тя коментира и реакцията на църквата относно ин витро – раждането: “Ако Господ е решил да нямаш дете и ин витро няма да помогне. Защо църквата има нещо против медицината да помага на хората да живеят по-добре?”

Никола Алексиев се е завърнал в България, след като преди това е работил като финансов инвестиционен консултант в САЩ. “България е ок, ако човек може да се прехранва”, убеден е Никола. Той се е прибрал в България и за да може да има “сериозна, истинска връзка.”

64-годишният Веселин Донков сподели пред интервюиращите, че се занимава професионално с мъдрост. Той е бил преподавател по философия в Софийския университет и в няколко елитни училища. От живота е разбрал, че “човек и пред смъртта може да изпитва удоволствие.” “Човек не трябва да се поддава на страха, отчаянието и паниката”, проповядва Веселин Донков. Сега той иска да играе, да се забавлява, да бъде “хомо луденс”.

Тихомир Тихолов е записал да учи българска филология, заради интереса си към литературата. 21 –годишният студент иска да пише романи, книги. Във “Война на думи” той кандидатства с размисли, озаглавени “Балдахини”. Балдахините в случая били метафора за “забулване, потулване на нещата.” “Не мога да се съглася със социалната сънливост и тази пасивност на народа”, каза младият студент. Според него сегашното поколение е поколение “на кариерите и свръх амбицията.”

Вецеслав Вутов не може да разбере защо в България се спонсорират губещите от гледна точка на спорта. Според него най-много се инвестирало във футбола, а там имаме най-малко успехи. Тези, които се подготвяли сами – сами успявали. На последните параолимпийски игри България е спечелила златни медали, но е нямало репортажи за тези успехи, учудва се Венцеслав.

Ганчо Желязков, на 44г., говори за разочарованието си от това, че не са му позволили да си осинови дете. Когато е кандидатствал за осиновител, е бил вече разведен и е бил сам. Ако жена е сама и иска да осинови дете – това е по-лесно, твърди Ганчо и го доказва с решение на Комисия за дискриминация, която отсъжда в негова полза. Сега Ганчо Желязков живее с приятелката си на семейни начала и продължава да води борба, за да може да си осинови дете.

Кастингът за “Война на думи” приключи. За да разберете кои ще влязат в голямата надпревара, гледайте Шоуто на Слави, в понеделник, в 22:30 ч.!