enbg

Шоуто на Слави, 1 март 2012 г. – кастинг „Война на думи“ 4

1.3.2012 | коментара

Навръх Баба Марта кастингът за „Война на думи“ продължи с разнообразни теми – от защита на гейовете и жените с къси поли, през спорове за зодиите, чалгата и тютюнопушенето, до отричане на църквата и утвърждаване на комунизма като единствния възможен път за бъдещето на човечеството.

19 годишната ученичка Велислава Янкулова заяви, че е защитничка на това жените да се обличат в къси поли и сексапилни тоалети, без това да ги прави леки жени. Велислава обясни, че въпреки това, да се явиш на кастинга за „Война на думи“ с много къса пола би било грозно. Според Слави заглеждането по сексапилни жени става неволно и е физиологичен казус, а не интелектуален, тоест никой не си задава въпроса – да я погледна ли тази жена, или да не я погледна. След това разговорът се насочи към тютюнопушенето и придоби императивен тон: „Знаеш ли, че цигарите са вредни и заради тях хората умират? Да спреш да пушиш, защото ще дойда във Видин!“, заплаши водещият.

Росен Иванов (27 г.) защитаваше тезата: „Против църквата и съществуването на Бог“. Оказа се, че Росен е по-скоро срещу институцията и няма против хората да вярват в нещо. Според него църквата е машина за изкарване на пари от вярата на хората. Росен каза, че вярва само в себе си: „Моят Бог е моето най-добро аз, което никога не мога да достигна.“ Комисията не се съгласи с мнението му за църквата, защото тя има и много положителни страни. „По същата логика можем да отречем храненето и секса, защото и те имат положителни страни, но и вредни страни“, каза Тошко Йорданов.

Зорница Танева (25 г.) защитаваше тезата, че няма срамни професии, а има хора, които вършат професиите си срамно. Според нея в България много хора дискредитират професиите си и след това общественото мнение поставя цялата гилдия под общ знаменател.

Калоян Михайлов (19 г.) постигна забележителен успех – накара Слави да се съгласи с него и по трите теми, които постави: „Против тютюнопушенето на обществени места“, „За или против чалгата“ и „Как може да има хора, които да оплюват Бербатов“.
За тютюнопушенето Калоян недоумяваше как българите, когато отидат в чужда държава се съобразяват със законите, а тук отказват. Според него е немислимо на мястото, където се храниш, до теб някой да пуши. Иво Сиромахов допълни, че това в заведенията да има маси за пушачи до масите за непушачи е все едно в един басейн да има ъгъл за пикаещи.
По отношение на чалгата Калоян смята, че е безсмислено да се спори – това е изкуство, която е харесвано от едни и не е харесвано от други. Според него хората, които плюят по чалгата, го правят, за да избиват комплекси. „Значи ти си чалгаджия непушач“ – обобщи Сиромахов.
Третата теза, с която всички се съгласиха, гласеше: „Аз съм фен на Бербатов. Това е голям футболист. Не знам как може да има хора, които да го оплюват. Той влиза в един мач, вкарва два гола, а после оня не го пуска следващите мачове.“

Петър Иванов (39 г.) от Лом разказа, че работата му е да продава банички. Записал се във „Война на думи“ след разговор със сина си, който завършил първия срок с крайно незадоволителен успех. Казал му: „Искаш ли да ти покажа, че когато човек положи малко труд може да постигне нещо различно? Уверявам те, че ако положа млако усилия ще бъда поканен на кастинг.“ Петър се надява това да е предизвикателство за сина му и той да започне да полага повече усилия да рязвива потенциала си.
Според Петър Иванов, който е ром, образът на неговия етнос в България е изкривен: „Има два образа на ромите – първият е на клошарът, който бърка в кофите, краде и не си праща децата на училище, а вторият – на ДДС милионерите, които карат скъпи мерцедеси, накичени със злато, арогантни и безнаказани. Но това не са всички роми. Аз не съм нито крадец, мошеник и изнасилвач, нито милионер. Аз съм един обикновен човек, който се труди и работи през лятото по 20 часа на ден.“

Надя Глушкова (22 г.) каза, че отскоро се занимава с журналистика – пише за два пловдивски уебсайта. Тя постави темата за цените на книгите от преди години и цените на книгите сега. Според нея книгите са много поскъпнали и на хората не им остават пари за книги. Друга тема, която я вълнува, е отношението на българите към гей обществото: „Хората продължават да не възприемат тези хора, да не ги одобряват, да ги наричат с вулгарни думи. Парадите завършват с побоища и с хулигани. Ако видиш момче и момиче да се целуват в парка, няма да имаш нищо против. Но ако видиш две момчета да се целуват – всеки ще реагира по грозен начин. Защо това да не се демонстрира? Това си е любов. Винаги ще има хора, които ще го демонстрират и такива, които ще се целуват само вкъщи. Може ме да ме дразни да видя момче и момиче да се целуват.“ – завърши Надя.

Нелина Жекова (12 г.) обясни на Слави, че страда от това, че няма самочувствие. Нелина беше писала по темата „За развитието на бъдещите програмисти и IT специалисти в България“, защото иска да се развива в тази област и то тук, в България.

Ралица Димитрова (15 г.) каза, че учи в Училище по строителство и архитектура, защото амбициите й са да стане архитект. Зодията на Ралица – рак, отприщи дискусия между комисията за това има ли връзка между характерите на хората и датата на раждане. „Познавам жени зодия овен и винаги е едно и също“ – каза Слави. Иво Сиромахов заяви, че „китайците не случайно са един милиард, защото вярват в зодиите – това им дава разможаване и икономическа мощ“. Темата на Ралица беше против разголените момичета – „лошо е когато това е приоритет в живота“, каза тя. За това според нея допринася и индустрията на поп-фолка.

Илиян Обретенов (49 г.) разказа: „В момента съм безработен, а по принцип се занимавам с рисуване на анимация. В България това е доста трудно да ми дава хляб, защото съм скаран с компютъра – рисувам по класическия начин.“ Илиян каза на Слави, че не харесва анимационния клип на песента „Море сокол пие“. Интригуваща беше тезата на Илиян за комунизма, който според него ще е неизбежен в бъдеще: „Човешкото общество в момента е в крайна фаза на неравнопоставеност. Ако се продължи оттук нататък по този начин на експлоатиране на природни богатства и човешки труд, мисля, че съвсем скоро ще наближи изчерпването на ресурсите.“ Според Илиян в ново време още не е имало комунизъм, но пак ще има комунизъм на по-високо материално и техническо ниво. „Значи вие сте убеден комунист и марксист“ – заключи Слави – „Доживях да се срещна с такъв човек, не сте много останали“. На финала Илиян призова тези, които наричат БСП комунисти, да престанат да им правят тази услуга – „20 години те идват на власт, защото хората са повярвали, че са наистина комунисти“.

Натуралната бургазлийка Златина Георгиева (38 г.) определи професиата си на юрист като „професионален лъжец“. Всъщност искала да стане колежка на Индиана Джоунс, но времената наложили това да се занимава с право. Участието във „Война на думи“ Златина определи като нова емоция и предизвикателство: „Това ще е прекрасен спомен, който ще разказвам на внуците пред камината след много години“.

„Реших да се опитам да споря с вас“ – каза на влизане 19-годишната Александра Иванова. Тя обаче не провокира спор с тезата си, че „един пленарен ден протича ужасно“. Александра имала възможността да отиде в Парламента покрай обучението си в Софийския университет и видяла следното: „Те ядяха шоколад, закачаха се през цялото време, никой не изслушваше другия“. Депутатите и поведението им не й внушили авторитет и респект към институцията, а я разочаровали. „В България държавата не се управлява, тя се консумира“ – обобщи Александра.

Юлиян Братанов (21 г.) разказа, че работи като охрана на стопански двор в село Българско Сливово, което било „на една туба бензин от Свищов“. „Всяка вечер ви гледам, защото няма как да си уплътнявам времето, освен ако не седна да уча“ – призна Юлиян на Слави. Темата на Юлиян беше „Защо сме 101 процента прецакани“: „Живеем в такава държава, в която всеки гледа да има за него и колкото се може повече да има за него. Бедните стават по-бедни, а богатите си барат… богатствата“.

Кастингът за „Война на думи“ ще продължи и тази вечер, в 22:30, само в „Шоуто на Слави“.