enbg

Шоуто на Слави, 29 февруари 2012 г. – кастинг „Война на думи“ 3

29.2.2012 | коментара

И третият ден от кастинга за „Война на думи” предложи на зрителите интересни кандидати. Томислав Митов дойде чак от Западните покрайнини, за да направи емоционално обръщение към управляващите и към българския народ. Лидия Стоенчева предложи „нов ред и организация на живот”, Данчо Колев поиска нова политическата система в България, Здравко Радушев се обяви за чист български език, а Мариян Карагьозов защити гръцкия народ.

Филип Станев попадна на точния човек, който можеше да отговори на въпроса му дали женските гърди растат от бозата. Данчо Колев, на 46 г., който има цех за производство на боза, е изготвил специална програма – „идват, взима се мярка, дозира се количеството”. Пред интервюиращите Данчо Колев сподели, че се занимавал активно с политика. По убеждения е твърдо десен, минал е през няколко политически формации с надеждата, че нещо ще се промени. „Човек тръгва с някакво желание, повярва, че ще се случи нещо хубаво и впоследствие се разочарова”, обясни присъствието си в различни политически партии Данчо Колев. Той е твърдо за нова Конституция, смята, че политическата система в България трябва да се промени и страната ни да стане Президентска република.

40-годишната Лидия Стоенчева презентира идеята си за „нов ред и организация на живот.” Тя предлага тридневна работна седмица и седемдневно заплащане, а останалите четири дни да бъдат време за общуване със семействата и с приятелите. Това можело да стане, ако всяко семейство получи родово имение от 10 декара земя. „Ще направим ограда от високи дървета, а вътре къща от 300 квадрата”, продължи с утопичната си идея Лидия Стоенчева. По думите й в къщата ще има библиотека, стая за медитация, хол, спалня, кухня.

Иван Цолов, който учи транспортно строителство в УАСГ, подкрепи международното търговско споразумение АСТА. Той определи протестите срещу АСТА като „смешен плач”. Според него въпросният документ е „едно голямо желе”, защото всеки го теглил накъдето си иска. Той не вярва 7 млн. българи да влязат в затвора заради един торент. Тошко Йорданов го контрира, че 7 млн. няма да влязат в затвора, но могат да се преследват неудобните на властта. „Ако властта е авторитарна, може да се случи”, съгласи се Иван Цолов.
Иво Сиромахов пък се учуди от факта, че „всички скачат хипотетично, че щели да ни следят в интернет, а не скачат срещу това, че има 100 млн. лв. за подслушване.”

Красимира Зафирова, оператор в ТЕЦ – Перник, сподели, че се справя със заплатата от 550 лв. с много математика. Спазва завета на премиера Бойко Борисов и сама си сади картофи. Красимира Зафирова е учила културология в Нов български университет, но се е отказала, след като стигнала до 700 лв. такса. За нея няма срамна работа, работила е различни неща, едно от които да навива бубини. „Работя всичко, за да си изкарвам хляба, нямам време да чакам” е житейската философия на Красимира. Тя е кандидатствала за „Война на думи” с темата „Сибилни книги за управляващите”. В разсъжденията си се е позовала на притча на Тит Ливий. Притчата разказва как последният римски цар Тарквиний Горди на няколко пъти отпращал една старица, която му носила 9 сибилни, т.е. пророчески книги, важни за съдбата на Рим. В замяна старицата искала толкова злато, колкото и тежали книгите. Заради гордостта и недалновидността на Тарквиний Рим загинал и трябвало да се възражда наново. Красимира направи аналогия със сегашното време и завърши с думите: „Трябва да направим нещо, време е да видим какви книги, кой какво ни предлага…”

Мариян Карагьозов, който е на 24 г. и скоро завършва юридическо образование, подкрепи гръцкия народ. Според него гърците не са мързеливи и не това е истинската причина за кризата в южната ни съседка. Той цитира данни, според които гърците работели повече часове от германци и американци. Мариян се съгласи, че гръцката производителност е по-ниска, но в никакъв случай не можело да наречем „мързелив” един човек, който работи.

Томислав Митов дойде чак от Цариброд за кастинга на „Война на думи”. Той развълнуван заяви, че „от всички войни, аз обичам само тая война – на думи.” Томислав Митов, който дълго време е работил като готвач в чужди страни, смята, че България е забравила за Западните покрайнини. Когато той се е родил през 1967 г., бебетата били 163, а през последната година са се родили 43. Годишно умирали средно 230 души. Със сълзи на очите българинът сподели голямата си болка: „Казваме „Западни покрайнини”. За какво са ти Западни покрайнини, когато няма хора? Територията е нищо, когато няма хора. Забравени са тези хора – срам за България, за правителството и за народа! Това ме боли.”

Кандидатът за „Война на думи” Николай Димитров говори за жертвите от автомобилни катастрофи. Той не открива никакъв ефект от различните акции на КАТ. Николай Димитров предлага едно адекватно решение, което можело да намали с до 150 човека годишно броя на жертвите по пътищата на България – да се премахнат дърветата край пътищата. Причините колите да излизат от пътя могат да са различни, но когато това стане, често ударът в дърво е фатален, смята Николай Димитров. Той не обичал да взаимства западния пример, но край германските магистрали нямало нито едно дръвче. „Инциденти винаги ще стават, важното е да се борим с причините за тези инциденти”, каза Николай и отбеляза изключително окаяното състояние на пътищата у нас. Той даде пример с трагедията с автобуса на магистрала „Тракия”. Няколко дни след катастрофата на мястото били сложени мантинели и били асфалтирани 600 метра, защото пътят бил на вълни.

Галина Спасова, на 25г., учуди Слави Трифонов с това, че работи като кранистка. Пред водещия на Шоуто тя сподели, че не я е страх да изпълнява професионалните си задължения.

Педагогът по образование Здравко Радушев се обяви за чист български език. Участва в предаването само, за да може пред повече хора да заяви колко е важно е да се употребява правилно българската реч. Той заяви, че се дразни, когато някой използва турцизма „акъл” пред българските думи „ум, разум, разсъдък” или пък „мерси” вместо „благодаря”. Иво Сиромахов му опонира като изрази мнението си, че езикът е жива система, която се развива непрекъснато и че чуждиците обогатяват езика. Според Сиромахов няма български аналог на думата „кеф”.

Недялко Лазаров, по-познат като Недялко от Ямбол, не пропусна и този кастинг. „Винаги давам шанс на себе си”, каза той. Недялко влезна в диалог с Иво Сиромахов. Сценаристът смята, че не можеш да искаш да се изявяваш във всякакви сфери. Недялко отвърна: „Ходя на кастинги, които са залък за моята уста.”

36-годишният Желяз Турлаков разказа на Слави Трифонов за своето трудно минало – Желяз 10 години е бил наркозависим, от 11 години е „чист”. Като психотерапевт през 2005-та година създава терапевтична програма „Ново начало”. Програмата помага на хора, които са зависими от наркотици и алкохол. „Самият проблем е свързан с мощно отрицание, няма как да си го признаеш, нужна е помощ”, каза психотерапевтът.

Последен в третия ден от кастинга се представи Пламен Александров. През времето е работил коренно различни неща. Бил е в „Кремиковци”, после е правил оборудване за заводи, последно е работил във финансовата сфера, а сега, на 51 години, пише разкази. Преди няколко години е предвидил световната финансова криза. „Би трябвало да си направил много пари на борсата” – предположи Слави Трифонов. „Не ме вълнуват толкова парите. (…) Самоцел за един човек може да бъде само това да прави добро за другите. Ако правиш добро за себе си – радваш един човек, ако правиш добро за другите – можеш да зарадваш най-малко двама, себе си и този, за когото си го направил.”
„Реално погледнато свестните хора са 10% от всички хора – ако тези 10% направят доброто, така че то да отиде в поне още двама човека и така за две – три поколения добрите хора ще станат повече на тази планета”, завърши Пламен Александров.

Кастингът за „Война на думи” продължава в четвъртък и петък, точно в 22:30 ч., в „Шоуто на Слави”.