enbg

Шоуто на Слави, 28 февруари 2012 г. – кастинг „Война на думи“ 2

28.2.2012 | коментара

Вторият ден на кастинга за новия проект „Война на думи” ще се запомни с колоритното присъствие на 5-годишния художник Иван Георгиев, представящ се като Принц Папа Жан, който разясни на комисията принципите на своят собствен стил в изкуството и философията му за надникването в нови вселени. Преди него комисията видя 26 годишна ромка, родила на преклонната за етноса й възраст – 22 години, 51-годишен нюйоркчанин, отказал се от наркотиците, и българска туркиня с епична любовна история.

Кастингът започна с Ирена Петрова (26 г.), която разказа, че обича да пее и затова работи като певица по заведения. „В кръвта ми е – ромка съм“, допълни Ирена и в доказателство на думите си запя част от песен на Софи Маринова. Ирена има дете, но не живее с мъжа си. Родила е на сериозна за ромите възраст – 22 години и е против ранните женитби и раждания, характерни за своя етнос – „Те стават бащи, а не го осъзнават. Не е логично, не е правилно да се краде детството на децата.“ Братовчед й бил оженен на 13 години, а сега, когато е на 14, ще става баща: „Преди ходеше на училище, но сега прекъсна, защото жена му не го пуска.“ Ирена разказа, че всичките й роднини на 35 години са вече баби и дядовци, а брат й, който е на 25, вече има 10-годишно дете. Според нея ромите не трябва да се женят и да раждат толкова рано, защото пропускат много други възможности – образование, развитие, кариера.

Нюйоркчанинът Глен Урайт (51 г.) започна с усмивка да описва заниманията си: „Пиша, понякога крада…” – и продължи сериозно – „Помагам на хората, които имат различни зависимости – алкохол, наркотици… Опитвам се да им помогна да видят, че от грешките, които ние правим, можем да научим кои сме, вместо да разрушим себе си.” Той също преживял такава зависимост: „Не знаех кой съм, и все още не знам, но мисля, че е по-добре да правиш нещо друго, а не да се захващаш с алкохол и наркотици. Сега искам да кажа на хората къде съм бил, къде искам да отида и в какво вярвам“. Американецът описа родния си град като фалшив и каза, че харесва повече България: „Ню Йорк е толкова красив и в него има много неща, но всичко това е една лъжа. Аз виждам това, което вие не можете да видите. Изглежда красиво, но когато отидеш зад вратата, където аз живея – трудно е да се влезе и е трудно да се излезе.“ Глен има 12 братя и сестри и се пошегува, че не ги харесва: „Вкъщи никога нямаше достатъчно за ядене“. На финала американецът обясни, че не обича религията: „Бях християнин, католик, бях и скитник… Последното ми харесваше най-много. Това е свободният дух.”

Атина Димитрова (15 г.), която учи в ПМГ „Св. Климент Охридски“ се похвали с успеха си – 6,00. Атина обясни, че има потребност да защитава тези и да спори, да разширява светогледа си, да се образова и да чете. Ученичката харесва книги с научна тематика, както и трилъри, но Слави откри пропуска й – не чете романи за индианци и каубои.

Изключително точно и убедително обяснение на властта даде преподавателят по медицина и социология Геогри Саров (52 г.): „Властта е най-порочното изобретение на човека. Всяка социална система се нуждае от управление. Това е несъмнен факт, иначе ще настъпи хаос. Но трябва да се прави разлика между контрол и власт. Контролът е необходим, властта е порочна. Каква е разликата между двете? Контролът е необходим за управляването на системата. Властта е приватизация на контрола от управляващите“. Георги в момента е разведен и се чувства по-добре, отколкото като женен. За брака той също имаше точна дефиниция: „Там неизбежно бъркаш, въпросът е колко много“.

Сълзица Стоева (47 г.) впечатли с историята на живота си и двамата мъже, които е обичала. Рожденото име на Сълзица е Байрие Реджебова Велиева, но след смяната на имената през 80-те години на миналия век, баща й избира за сестра й името Сълза, а за нея – Сълзица. По-късно тя решила да остави новото си име.
Сега Сълзица има две деца, от двамата мъже, които обичала през живота си. Любовният роман започнал когато тя работила като кранистка в завод, където имало много войници: „Влюбих се в един от войниците, когото мразех в началото“. Омразата се трансформирала в любов на един купон, след като изпила малко „вермутче“. Двамата с Петър се прегърнали, целунали се и Сълзица почувствала, че е лудо влюбена. Въпреки, че майка й била против това да има връзка с българин, Сълзица забременяла от Петър и се почувствала най-щастливата жена на земята. За съжаление Петър не искал да има семейство и Сълзица започнала да отглежда дъщеря си сама. Тогава на сцената излязъл Пламен, който бил от следващия набор войници. Сълзица го описа като „мъж на един милион, много добър”. От новата й любов се родил синът й, но след 12 години съвместен живот Пламен направил непростима грешка и със Сълзица се развели.
Сълзица се събрала пак с Петър, когато дъщеря им била в 8-ми клас и в момента двамата живеят заедно. Чувства се щастлива с Петър и с децата си, но й липсват майка й, братята й и сестра й, които живеят в Измир и са обидени на България след смяната на имената.

Иван Велев (27 г.) разказа, че работи в „Кол център” и се занимава с аутсорсинг – концепция за взимане на вътрешни функции на дадена компания и предоставянето им за изпълнение от външна компания. Иван е женен и има дъщеря – Елица. Похвали се, че има опит в клуб по дебати, но според Слави Иван „излежда твърде технократски и му е необходим лек творчески елемент в поведението”.

Ягодинка Иванова (69 г.) разказа, че 16 години е била кмет на родното си село – Ковачевци, община Самоков. На последните местни избори обаче, от ГЕРБ регистрирали детска учителка от Самоков в селото и купили ромската махала, за да я изберат за кмет. Ягодинка се оплака, че желанието й да касира изборите било отхвърлено, заради нежеланието й да се броят отново бюлетините. Според нея доказаното нарушение не е в бюлетините, а в това, че новата кметица няма задължителните 6 месеца отседналост. Ягодинка обясни, че благодарение на новото управление, селото останало без вода.

Трудно за описване беше представянето на 54-годишния Иван Георгиев, представящ себе си като „световноизвестния художник, писател, режисьор, лeчител Академик Професор Принц Папа Жан”. Папа Жан влезе в студиото, носейки в ръцете си „Картината на хилядолетието“, създадена по неговия собствен стил – така наречения енергетичен лизизъм. Целта на тази картина според автора й е духовното обогатяване на човечеството – чрез енергия и красота. В картината са вградени подписите на Христо Стоичков, Боби Михаилов, Тодор Живков, царе, президенти и интелектуалци. Основната мотивация на автора е през 2013 г. картината му да полети в космоса. Оказа се, че Принц Папа Жан е в студиото, за да накара и Слави да се подпише на картината. След като получи подписа на водещия, Папа Жан заключи: „На тази картина, чрез подписа си, Слави Трифонов кодира всичките си предавания и целия си живот.”
По оношение на религиозните си вярвания Папа Жан се представи като „християнин с будистко тибетски сан”. След това комисията обърна внимание на сексуалната полемика между Папа Жан и Митьо Пищова, в която художникът бързо доказа превъзходството си, потвърждавайки съществуването на G-точката и описвайки какво са жените за него: „Качествените жени, при които получавам оргазъм и жената получава оргазъм, ми дават много основания да надникна в новите вселени. Да създавам нови красиви светове, да пресъздавам жената като изкуство.“ Според Папа Жан това е най-важното при големия творец – да създаде творчество, което да експлодира, да избухне.
Папа Жан донесе в студиото и картина, рисувана от 10 хиляди охлюви: „Охлювът е едно от животните, от които ние най-много сме се учили – да имаме къщи, да имаме коли, да сме своята покривка…“, обясни творецът. Той подчерта и каква е целта на неговите творчески търсения: „Искам да създам вечен живот чрез изкуството – чрез една клетка да създам ново поколение хора, така наречените андроиди. ”

Кастингът за „Война на думи” продължава и следващите вечери, точно в 22:30 ч., в „Шоуто на Слави”.