enbg

„Война на думи“ – „За и против твърдата ръка на полицията“, 15 март 2012 г.

15.3.2012 | коментара

„Ръбовете“ отвърнаха на удара след загубата в първата задача на „Война на думи“ и се представиха по-убедително във втората, която беше посветена на две теми – „За и против твърдата ръка на полицията“ и „За и против това Слави Трифонов да си пусне отново коса“. Членовете на комисията Кольо Колев, Миролюба Бенатова и Филип Станев бяха напълно единодушни – три петици за отбор „Ръб“ и три четворки за отбор „Ескалатор“.

Какво ще се случи със загубилите в тази задача – ще разберем от предаването в понеделник, когато Слави Трифонов ще постави и новата задача в проекта.

Дебатите във втората задача започна отбор „Ескалатор“, който защитаваше тезата „За твърдата ръка на полицията“. Зорница Танева обясни, че според нея твърдата ръка е понятие, което е различно от полицейския произвол. Тезата на нея и съотборниците й беше, че твърдата ръка се свързва с ред, обществена сигурност и спазване на законите. Ирена Петрова допълни, че твърдата ръка е нужна, за да съхраним себе си и околните и даде пример с поставянето на предпазен колан в автомобила. „Размерът на палката няма значение, стига да се използва по предназначение“ – каза Траян Косев и допълни, че с твърда ръка трябва да се ловят „престъпници и рецидивисти, а не певци и кларинетисти“.

Надя Глушкова започна защитата на тезата на отбор „Ръб“ „Против твърдата ръка на полицията“ с примери за прекомерна употреба на сила и надвишаване правомощията на полицията, случили се по цял свят. Генчо Гоев каза, че ако днес засадим агресия и насилие, утре ще пожънем агресия и насилие и допълни, че полицията не успява да прилага адекватно твърдата ръка. Елица Борисова се съсредоточи върху подслушването на телефоните и доказа, че този метод е лесен за манипулиране и не минава в съда.

В задаването на въпроси по тази тема се сблъскаха двойките Елена Ромеле – Иван Цолов и Николай Зъбов – Георги Саров. Сигурността на гражданите беше аргументът на „Ескалатор“, докато представителите на „Ръб“ говориха за полицейския произвол и насилието над гражданите. Николай Зъбов насочи спора в друга посока – с твърда ръка ли управлява Слави Трифонов екипа си, но отговорът на Георги Саров заслужи аплодисментите на водещия: „Той управлява целесъобразно“. Саров обясни, че правителството има възможност да използва полицията срещу обществото за политически цели.

„За и против това Слави Трифонов да си пусне отново коса“ беше втората тема на спора, която участниците научиха от водещия в предаването и имаха само 1 минута за подготовка. Аргументите на Георги Саров от отбор „Ръб“ за това Слави отново да си пусне коса бяха, че когато е бил млад и с коса му е вървяло повече с жените, и дори му пожела това да реши въпроса с брака. Иван Цолов се опита да убеди Слави да си пусне дълга коса, за да може да куфее на рок музика.

Елена Ромеле от отбор „Ескалатор“ обясни, че водещият е далеч по-привлекателен без коса и така вдъхва повече респект. Николай Зъбов заложи на аргументи като „пестите от шампоан, не ви се налага да помните къде ви е гребена и не рискувате да хванете някоя зла гад, която да ви пие кръвта“.

В задаването на въпроси по тази сакрална тема се сблъскаха Генчо Гоев и Траян Косев. Според Косев водещият се ужасява от мисълта да бъде с коса, докато Гоев обясни, че всички мъже мразят да се бръснат, но Слави е в състояние, което го налага.

Според комисията, в целия спор по-концентрирани, по-мъдри и по-аргументирани са били участниците от отбор „Ръб“, а от „Ескалатор“ комплименти за представянето си получи само Траян Косев. След оценките стана ясно, че „ръбовете“ са победители във втората задача, а какво ще се случи със загубилия отбор ще стане ясно в понеделник.