enbg

„Война на думи“ – „За и против президентска република“, 8 март 2012 г.

8.3.2012 | коментара

Стартира новият проект на „Шоуто на Слави” – „Война на думи”. В него участниците са разделени на два отбора от по пет души, които всеки четвъртък ще дебатират по различни теми. В понеделник Слави Трифонов постави задача на участниците да изберат име на отборите си. Георги Саров, Генчо Гоев, Иван Цолов, Надя Глушкова и Елица Борисова се идентифицираха с името „Ръб”, а Елена Ромеле, Зорница Танева, Николай Зъбов, Ирена Петрова и Траян Косев избраха за отбора си актуалното име „Ескалатор”. Специална комисия ще оценява представянето на отборите с оценки от 2 до 6. Тя е в състав: социологът Кольо Колев, Миролюба Бенатова от журналистическия екип на btv и Филип Станев, представител на сценаристите на Шоуто.

Първата тема, по която трябваше да дебатират отборите, бе поставена още в понеделник, а именно – „За и против Президентска република”. Според регламента трима души от всеки отбор имат по една минута да защитят тезата, която се е паднала на отбора, а тези двама, които не са участвали в изложенията, задават въпроси на противниковия отбор. При задаването на въпросите времето за отговор е минута и половина.

Отбор „Ръб” имаше задачата да защити тезата, че България трябва да е президентска република. Според Георги Саров България, Гърция и Италия, които са парламентарни републики, са държави, които упадат, а Румъния, Бразилия и САЩ, които са президентски републики, имат по-добро управление. Иван Цолов изрази тезата, че при президентска република няма срастване на властите. Надя Глушкова заложи на антитезата относно парламентарното правителство.

Траян Косев беше на позиция, че при президентска република цялата власт се съсредоточава в ръцете на един човек, а „много по-лесно е да купиш един човек, отколкото 240”. Ирена Петрова разгледа темата от гледна точка на малцинствата или както тя ги нарече – „цветните хора”. Елена Ромеле беше убедена, че ако няма гражданско общество и ако опозицията е разединена, и Далай Лама да стане президент, нищо няма да се промени.

В задаването на въпроси два пъти се сблъскаха двойките Елица Борисова – Николай Зъбов и Генчо Гоев – Зорница Танева. „В демокрация или партокрация живеем в момента?” и „Как може да се избегне споделената отговорност, която води до безотговорност?” бяха само част от въпросите, които бяха повдигнати.

Отборите трябваше да покажат и колко бързо могат да се организират и да защитят тема, която научават на момента. Слави Трифонов даде задача на отбор „Ескалатор” да защити тезата „За участието на жени в спорта „вдигане на тежести”, а на отбор „Ръб” – да обори въпросната теза. Отборите имаха две минути да обсъдят темата помежду си.

Николай Зъбов от „Ескалатор” изтъкна, че на жените не може да се забрани вдигането на тежести и да бъдат ограничени само с „художествена гимнастика, шахмат и плетене „шев и кройка”.

В защита на противното мнение Елица Борисова и Генчо Гоев се позоваха на естетическия аргумент, че жената трябва да е секси и по думите им „всяка жена във вдигането на тежести е загубила женските си черти“.

В понеделник „Война на думи” продължава. Тогава отбор „Ръб” и отбор „Ескалатор” ще си задават въпроси по темата „За и против участието на жени в спорта „вдигане на тежести”. Освен това комисията ще постави своите оценки и ще определи кой отбор е победител в първите дебати. Вижте и каква ще е новата задача във „Война на думи” в понеделник, в 22:30 ч., в „Шоуто на Слави”!