enbg

„Война на думи“ – „За и против АЕЦ Белене“, 22 март 2012 г.

22.3.2012 | коментара

Отбор „Ескалатор” победи отбор „Ръб” в третия дебат в проекта „Война на думи”. Участниците спориха по темите „За и против АЕЦ „Белене” и „За и против силиконовите гърди”.

В това издание на „Война на думи” първо отбор „Ескалатор” защитава тезата „За АЕЦ „Белене”. Според Траян Косев атомната енергия няма алтернатива. „В момента в България 36% от енергията, която достига до потреблението се произвежда от АЕЦ „Козлодуй”. През 2019 г. договорът на 5-и и 6-и блок изтича и не е ясно дали ще продължат да работят”, аргументира спешната нужда от АЕЦ „Белене” Траян Косев. Според него АЕЦ „Белене” е най-евтиният вариант за България. „АЕЦ „Белене” е единственият начин баба ми да може да си плаща тока само с пенсията”, смята Траян. Николай Зъбов аргументира тезата „За АЕЦ „Белене” с разкриването на работни места, по договор 30% от строителните дейности трябвало да се извършват от български фирми. Зъбов говори и за екологичната страна на въпроса – отпадъкът от АЕЦ не можел да се сравни с огромното количество шлака, сажди и вредни газове, които образува един ТЕЦ. Елена Ромеле добави към аргументацията на своя отбор и желанието на българския народ страната ни да е енергийно независима – според социологическо проучване 72% от запитаните били „за” атомната централа в Белене.

Отбор „Ръб” се позова на финансовата страна на въпроса, както и на въпроса за безопасността в защита на тезата „Против АЕЦ „Белене”. Според Надя Глушкова планираните 9 млрд. евро за АЕЦ „Белене” е по-добре да бъдат вложени в постройката на вятърни генератори, слънчеви паркове и водноелектрически централи, защото са по-малко рискови. „Трябва да се разбере, че човек принадлежи на природата, а не че природата принадлежи на човека”, завърши Надя. Според Генчо Гоев АЕЦ „Белене” ще е поредната „финансова раница, която ще метнем на гърба не само на Траян на баба му, а и на мен, на моите деца.” С АЕЦ „Белене” България ще е зависима пак от Русия и освен това ще плащаме по-високи сметки за ток, според статистиките, каза Генчо Гоев. В своето изложение Иван Цолов каза, че ядрените централи вече не са модерни, а тенденцията е да се инвестира в алтернативни източници на енергия. Той говори и за резервата „Персина”, който се намира край Белене. Според него над 170-те вида защитени птици, които се намират там, са застрашени от едно евентуално строителство на атомна централа в региона.

В частта с въпросите и отговорите по темата, първо Зорница Танева и Ирена Петрова от „Ескалатор” задаваха въпроси съответно на Георги Саров и Елица Борисова от „Ръб”. Елица заяви, че е пълна измислица това, че в България има недостиг на електроенергия. „В България се произвежда 5900 киловата на час на човек”, извади „приятни цифри” Елица. Тя припомни на „Ескалатор” и това, че последното силно земетресение в България се е случило на 70 км. от Белене.

Георги Саров от „Ръб” формулира следния въпрос към Ирена Петрова от „Ескалатор”: „Бойко Борисов обича да реже лентички. След като АЕЦ „Белене” е толкова хубаво нещо, що той не се натиска да я отреже тази лентичка?” „След като през последната една година три пъти се смени цената, която ще платим за АЕЦ „Белене”, кой ще каже коя е конкретната?” – зададе своя въпрос към Зорница Танева представителката на отбор „Ръб” Елица Борисова. Сблъсъкът между двете участнички беше толкова ожесточен, че продължи и извън регламентираното време.

Комисията остана доволна от дебата за АЕЦ „Белене”. „Дамите са моят фаворит тази вечер”, заяви Миролюба Бенатова. Кольо Колев похвали участниците, че са се вместили много точно във времето, а Филип Станев хареса това, че в аргументацията си отборите за пръв път се позовали на цифри. Според сценариста обаче отборите са прекрачили леко границите на това да бъдат емоционални.

Отборите спориха и по темата „За и против силиконовите гърди”. Елица Борисова и Георги Саров от „Ръб” направиха изложения „За силиконовите гърди”, а Ирена Петрова и Зорница Танева от „Ескалатор” защитаваха тезата „Против силиконовите гърди”.

Отбор „Ръб” смятат, че силиконът е важен за самочувствието на една жена, а конкретно Георги Саров защити тезата от медицинска гледна точка. Ирена Петрова от „Ескалатор” заяви, че 18-годишни момичета със силикон в гърдите приличат на 30 – 40-годишни „лелки”. „Бебетата не искат да сучат силикон, а мляко”, каза още ромката. Зорница Танева пък говори за „гърмящите силикони”. При въпросите и отговорите се сблъска двойката Елена Ромеле от „Ескалатор” – Надя Глушкова от „Ръб”. Елена Ромеле призна, че има силикон в гърдите, но заяви: „Чувствам се адски неудобно, предпочитам да ме гледаш в очите, а не в гърдите. Вече държа на естествената красота.”

След третия дебат комисията даде своите оценки за двата отбора – „Ескалатор” получи средна оценка 5.67, а отбор „Ръб” – 5.33. Какво ще се случи с победения отбор, ще разберем в понеделник.

Гледайте и каква ще е новата задача на участниците във „Война на думи”, в понеделник в 22:30 ч., само в „Шоуто на Слави”!