enbg

Внасяме в НС районирането на новите 240 едномандатни избирателни района

20.12.2016 | коментара

Тагове:

Иво Сиромахов и Тошко Йорданов, двама от членовете на Инициативния комитет за Референдума, коментираха в „Шоуто на Слави“ предложеното райониране на България, което ще бъде внесено в Народното събрание на 21 декември 2016 г.

Слави Трифонов заяви, че демокрацията, законът и моралът изискват следващите избори да бъдат проведени по нови правила: „По правилата, пожелани от нас, два милиона и половина български граждани – мажоритарни избори в два тура. В парламента има внесен законопроект. Утре мои представители ще внесат в Парламента и районирането на новите 240 едномандатни избирателни района. 231 едномандатни района в България и девет едномандатни района за българите, живеещи извън пределите на нашата страна. От утре депутатите ще имат само една-единствена важна работа – да гласуват закона, пожелан от нас“.

Според Тошко Йорданов Народното събрание, с възможностите си да използва целия държавен ресурс, е трябвало само да извърши районирането. Причината това да не се случи, според думите на Тошко Йорданов, е в нежеланието на депутатите да го направят. Йорданов спомена възможностите на държавната организация „Информационни системи“, начело на която стои професор Михаил Константинов, която разполага с цялата необходима информация от Статистика, Преброяване и ЦИК, както и с необходимите експерти, за да свърши за не повече от две седмици тази работа. Въпреки поетия първоначално ангажимент от професор Константинов, се наложило Инициативния комитет да се обърне към други експерти, които да извършат районирането. Тъй като статистическите данни са публични, под ръководството на преподавателите от Математическия факултет на Софийския университет доцент Митев и професор Янев, математици от факултета са направили районирането в България, а районите в чужбина са разпределени от експертите професор Гаврилов и Стефан Манев. Така този „ужасно труден и сложен“, според депутатите, процес е отнел две седмици и предложението ще бъде внесено незабавно в Парламента като допълнение към вече внесения законопроект.

Според Иво Сиромахов обаче депутатите ще продължат да се правят, че внесеното предложение за промени в Изборния закон не съществува. Сиромахов попита и какво се случва с друго важно решение на референдума – за намаляването на държавната субсидия на партиите: „там изобщо не трябва никакво време, просто трябва една цифричка в закона да се смени“. Той припомни, че ако решението за субсидиите бъде прието, държавата ще спестява 32 милиона лева годишно.

Членовете на Инициативния комитет заявиха, че депутатите имат напълно достатъчно време, за да гласуват този закон. Вместо това в последните дни народните представители се занимават с това дали ще се почива в понеделниците след национални празници и с това как да си гласуват поредната дълга отпуска.

Слави попита Тошко Йорданов и какво се случва с жалбата на Инициативния комитет до Върховния административен съд. Йорданов обясни, че ВАС е решил да даде ход на делото, тъй като предоставените доказателства са достатъчно основателни и съвсем скоро ще стане ясно кога ще започне експертизата. Съдът е назначил експертна група, която ще проследи всичките протоколи в тези 45 секции, в които, според думите на Йорданов, има „абсолютно разминаване в протоколите“. Ако Върховният административен съд реши, че има нарушения в тези секции, решението на референдума ще стане задължително – дори и Парламентът да не го приеме, действащият закон ще престане да действа, защото е в противоречие с решението на референдума.

Цялото предаване от 20 декември 2016 г.