enbg

Виолета Гиндева, 1 октомври 2015 г.

1.10.2015 | коментара

Голямата българска актриса Виолета Гиндева беше гост в „Шоуто на Слави“. След повече от 20 години отсъствие от голямата театрална сцена, тя се завръща на сцената на Народния театър – със спектакъла „Лунатици“, който се прави във връзка с 40-годишната сценична дейност на актьора Михаил Петров. „Лунатици“ е комедия на американския драматург Кен Лудвиг, режисьор на спектакъла е Росица Обрешкова.

Виолета Гиндева разказа, че усетила много радост, сърдечност и топлина в салона на премиерата. „Това, което мен лично ме радва, е че екипът на спектакъла е много творчески настроен, работи се в една прекрасна атмосфера, която предразполага към открития, към творчески находки, към хрумки и взаимно колегите си помагат един на друг, взаимно се радват на хубавите неща… Това напоследък не се случва често“, каза актрисата.

Гиндева се върна в началото на 90-те години, когато след така наречената „чистка“ много големи актьори бяха „пенсионирани“. „Малко абсурдно звучи – пенсиониран актьор… такъв феномен в света няма. Актьорите играят докато публиката ги иска, докато те са на крака и докато могат. Трябва да ти кажа, че преди няколко месеца гледах един от новите американски сериали, за телевизия – с Джейн Фонда. Прекрасна актриса, това няма нужда аз да го казвам, всички го знаят. Но тя, на тази възраст, в която е в момента, играе като хала. Вкарала е всичките си кусури в ролята – няколко операции на краката, не вижда и хиляди подобни проблеми… Но тя ги е вкарала в работата, в ролята. И прави блестяща роля. Тя не е пенсионирана, нали? Докато актьорът може – играе. Това да свалиш от сцената насила блестящи актьори е пълна безсмислица. Между тях бяха Славка Славова, Таня Масалитинова, Ружа Делчева, Гец, Чепразов, Асен Миланов… не мога да ги изброя, огромно количество колеги, които ги свалиха насила от сцената. Те след това продължиха да играят на други сцени, както и аз. Но какво печели от това Народния театър в частност или въобще българската култура?“, попита Виолета Гиндева.

В момента актрисата се чувства мотивирана от факта, че за представлението са я поканили нейните колеги – Михаил Петров и Аня Пенчева. По време на репетициите се чувствала щастлива: „Не само колегите ме посрещнаха с отворени обятия, а и целият екип. Освен актьорския състав, целият екип, който работеше за създаването на този спектакъл – той беше влюбен в спектакъла и работеше всеотдайно“, разказа Гиндева.

Цялото предаване от 1 октомври 2015 г.