enbg

Виктор Калев от трети клас знаел, че ще стане артист, и то известен

3.2.2010 | коментара

Спаска и Нанко Калеви – родителите на Виктор Калев бяха гости в шоуто на 3 февруари 2010 година.

Градът ни е красив и хората добри, похвалиха Златоград семейство Калеви и отправиха покана към екипа за гостуване.

На забава с танци на рокендрол, валс, танго, румба, фокстрот и песни на Джони Холидей и Елвис Пресли са запознали двамата млади. Искрата пламнала на танца. „Много ми хареса! Не знам защо – то, тръпката е за момента. И не исках да я изпущам повече.” – спомня си Нанко Калев. След една година се оженили. Тя била н 19, той – на 23 години. За да не „стане нещо”, подписването било точно в полунощ, а снимка от съдбовния момент още стои над спалнята им. „До ден днешен – любов и търпение.” – заключава Спаска Калева.

Виктор се родил 6 години след брат си или 7 години след сватбата. Бил много кротко дето, разказаха родителите. Само веднъж счупил дръжката на чаша и толкова се натъжил, че после майка му почти 10 години пила кафе от нея, „за да не плаче”. Като по-голям пък подстригал баба си в стил „пънк” и после приятелите му уж случайно влизали в двора, за да я видят.

Своите артистични способности Виктор проявил още на 2-годишна възраст – сам се дегизирал и имитирал възрастната баба Кица от махалата. Когато бил на 7 – 8 години, го „хващали” учителките, спомня си Виктор – в междучасието, докато пеел нещо на съучениците, или ги е събрал и имитирал около 7 – 8 различни гласа на най-големите ни актьори от плоча с една пиеса. Докато разказвал, влязла учителката и оттам нататък започнал да участва във всякакви училищни тържества, поводи, та до Детска асамблея „Знаме на мира”.

За да няма „задръжки” след казармата, Виктор кандидатствал Химия. Освен заради казармата, това се случило и защото родителите му „не го подкрепяли да учи във ВИТИЗ”. Още след първата седмица Виктор заявил, че не е за него и ще се прибира, на което майка му реагирала: „Как ще се прибираш, черпихме цял Златоград.” Той опонирал с: „Абе, разбери последен съм, много съм тъп!” – но невъзмутимият отговор на майката бил: „Последните стават първи. Седи там!”
След първия семестър Виктор напуснал университета, без да каже вкъщи. Имал три двойки и една тройка. За тройката помолил един професора по физика: „Моля Ви, издържат ме наш`те. Не ми е удобно само двойки!” Професорът склонил само при условие, че Виктор обещае никога повече да не учи тази дисциплина.

После Виктор Калев декларирал вкъщи, че наесен ще опита само веднъж и, ако не го приемат, или ще се върне „да бачка” в Златоград или ще види какво ще прави. На въпроса на Слави какво е щял да бачка в родния си град, Виктор каза: „Не, аз от трети клас знам, че ще ставам артист и то известен, и ще живея в София. Те знаеха обаче … да съм химик и да се върна при тях в Златоград. И да ми е по-спокоен живота, щото „те артистите са женят по 4 – 5 пъти!” – е, виж к`во стана!”

Наесен Виктор бил приет във всички специалности във ВИТИЗ и завършил с отличен. „Последните станаха първи.” – радостно коментира Спаска Калева.

Специално за родителите си Виктор Калев изпълни песен, по мелодия на „Камино” и специален текст, написан от Ивайло Вълчев.

Спаска Калева подари на Слави картина от стария квартал в Златоград – „Къщата на Виктор Калев.” От своя страна бащата Нанко призна, че е искал да донесе ракийка, домашно производство, но не му дали.