enbg

Вето спаси Ива Николаева, Слави отстрани Гергана Костова от „Претендентът”

29.11.2010 | коментара

 

26 ноември 2010 г.

Числото три беше числото на вечерта в петъчното издание на „Претендентът”. Случиха се три основни неща – трима претенденти завършиха поредната задача „Разказване на вицове”, Слави Трифонов отстрани Гергана Костова от проекта, и пак Слави Трифонов обяви новото предизвикателство пред участниците – да влязат в образ по актуална тема от деня.

Васил Матев, Гергана Костова и Тома Горанов разказваха вицове в петък, като жребий определяше основната тема за разказване от възможни три теми.

Първи от претендентите се изяви Васил Матев. От трите възможни теми – черен хумор, деца ( ученици, внуци, братя, сестри), секс (нормален секс, хомосексуален секс, изневяра, проститутки), Васил изтегли последната тема. След няколко вица на тема „секс”, журито пожела да чуе и един „черен виц”. Представянето на Васил предизвика спор у двама от членовете на журито – Слави Трифонов и Светослав Митев. Слави заяви: „Васил Матев е интересен, защото е различен, но има паузи, които вредят през цялото време. Във вица не може да има паузи. Паузите са убиец на вицове.” Тези думи накараха сценариста Митев да се определи като „елегантно несъгласен” и изрази мнение, че вицът може да се разказва по различен начин, а един от начините е този на Васил Матев. Светльо даде пример с един виц, наречен „Аристократите”, който в американско шоу Упи Голдбърг, Боб Сагет и други популярни личности са разказали по коренно различен начин. Иво Сиромахов заяви, че на него му е интересно да наблюдава Васил Матев, независимо дали се справя с вицовете или не.

Гергана Костова застана втора пред комисията на „Претендентът”. Тя изтегли листче с темата „блондинки” и прескочи другите две – „Бойко Борисов” и „животни”. Още след първия нескопосан опит за разказване на виц за блондинки от страна на Гергана Костова, Иво Сиромахов пожела да чуе виц за Бойко Борисов. Това негово желание се повтори на няколко пъти. След като председателят на журито в началото парираше тези желания с думи от рода на „блондинките са по-хубава тема от Бойко Борисов”, той най-накрая склони. „Още от малък Бойко Борисов препикавал семейното огнище. Тогава неговите родители разбрали, че Бойко е роден не да създава, а да гаси пожарите.” Този кратък виц за премиера разказа Гергана Костова, а накрая завърши своето представяне с виц за „вълка Вуйо, заека Зуйо и хамстера, който вече не живее в тази гора”. Оценките на журито за представянето на Гергана не бяха добри. Светльо Митев стигна най-далеч: „Ако съществуваше организация за защита на вицовете, положително нейното въоръжено крило сега вече щеше да е окупирало студиото и да стреля на месо.” Слави Трифонов направи забележка на Гергана, че разказва вицовете като приказка, а Иво Сиромахов допълни: „Човек трябва да е малко по-студен в разказването на вицове. Той трябва да е хладен, за да излезе хуморът. В момента, в който ти се преподобваш в различните герои, то започва да става нещо като радио театър.”

Последен пред задачата да разказва вицове в „Претендентът” се изправи Тома Горанов. Неговите теми бяха полицаи (катаджии, митничари), лекари, мутри. Тома си изтегли темата „полицаи”, а след няколко вица стана ясно, че любима му е подтемата „митничари.” Оценките на тричленното жури за представянето на Тома бяха изцяло положителни. „Той е разказвач”- кратко и категорично се изказа Иво Сиромахов. Слави се обърна към Тома с думите: „Ти се справи най-добре от днешните участници, но нервността, ходенето назад-напред, бързането, няма да ти помогнат в разказването на вицове.”

Във времето за налагане на вето за изгонване Иво Сиромахов и Светльо Митев решиха да се абстрахират от слабото представяне на една от участничките и да заложат на максимата на Достоевски, че „красотата ще спаси света.” Така двамата решиха да спасят Ива Николаева. Слави Трифонов сподели, че Ива се е справила най-зле, но той вече нямаше право да я отстрани. Титулярният водещ отличи Марина Гашпарова, Георги Николов и Тома Горанов и накрая се спря на Даниел Петканов и Гергана Костова като потенциални напускащи проекта. В крайна сметка Слави отстрани Гергана. Тя напусна достойно „Претендентът” като заяви: „Не мога да разказвам вицове, постъпихте правилно.”

Слави Трифонов постави и новата задача на кандидат – водещите. Тя се нарича „В образ”. Претендентите ще трябва да влязат в образ по актуална тема от деня. Слави сподели, че на него като водещ често му се е налагало да влиза в образ – играл е Жан Виденов, Симеон Сакскобургготски, полицай, жена, Червената шапчица и дори щъркел.
Как ще се представят участниците с новата си задача „В образ”, гледайте „Претендентът” в четвъртък и петък, в 22:30ч.!