enbg

Веско Пантелеев-Ешкенази, 4 септември 2014 г.

4.9.2014 | коментара

Големият български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази беше гост в „Шоуто на Слави“. Концертмайсторът на Кралския концертгебау оркестър в Амстердам е в България без своята уникална цигулка Гуарниери Дел Джезу от 1738 г. Ешкенази донесъл в родината си копие, защото оригиналът претърпява реставрация в Амстердам, за да може цигуларят да свири на него през предстоящия сезон. Според Слави цената на уникалната цигулка в момента е поне 6-7 милиона евро, но Ешкенази уточни, че каквато и да е цена би била догадка.

Всяка година Веско Ешкенази идва в България, защото обича да свири в родината си. Освен това цигуларят организира концерт на Камерния концертгебау оркестър догодина в София. Миналата година оркестърът чествал своята 125-годишнина с околосветско пътешествие, в което Ешкенази и колегите му свирили на 6 континента. Кралския концертгебау оркестър е първият в света, който е правил концерти на 6 континента за една година.

Слави припомни на зрителите най-тежкия момент в живота на Веско Пантелеев-Ешкенази: „Преди 10 години съпругата на Веско, който е наш приятел, почина от рак на гърдата и ние направихме, заедно с Евгени Димитров и с Ку-ку Бенд една песен, в чийто клип сложихме документални кадри, истински кадри от техния брак и личен живот. Получи се един много тъжен, но истински клип. С цел – да предизвикаме, доколкото е възможно, повече български жени да си направят преглед. Защото това е заболяване, което, ако не дай боже се появи и се хване навреме, заболелите имат голям шанс. Това беше преди 10 години. Веско беше съсипан. Ние го направихме, защото сме колеги и защото така е хубаво да се прави. Мисля, че е имало ефект“ – завърши Слави.

Веско разказа, че от пет години се чувства щастлив с „една прекрасна млада дама, която се казва Станислава и отгоре на всичко свири на виола“. Синовете му Виктор и Артур не са музиканти, учат химия и микробиология, но често ходят на концерти, музикални са и често тримата правят джем сешъни вкъщи.

Специално за зрителите на “Шоуто на Слави” Веско Пантелеев-Ешкенази изпълни „Фантазия“ – обработка върху български народни песни за соло цигулка.

Цялото предаване от 4 септември 2014 г.