enbg

Веско Пантелеев-Ешкенази, 17 април 2019 г.

17.4.2019 | коментара

В предаването гостува изключителният български музикант – цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази, който е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Холандия.

В момента той свири на цигулка, направена през 1742 г. от най-големия майстор на цигулки в света – Бартоломео Джузеппе Гуарнери, известен като Дел Джезу. Цигулката носи името Камила Урсо ‘Camilla Urso’ – на името на цигуларката, свирила на нея през 19 век. Камила Урсо е първата жена, приета във френската консерватория. Живялата до 1902 г. цигуларка била толкова велика изпълнителка, че след смъртта й кръщават цигулката на нея. След това историята на цигулката е неизвестна, но в наши дни тя се озовава при концертмайстора на бостънската филхармония Джоузеф Силвърстийн, който умира през 2016 г. и тогава инструментът е закупен от холандки милиардер, който е меценат. Предишната цигулка на Веско Ешкенази е била също от него и на нея той е свирил 15 години. Гостът призна, че е бил притеснен, когато му казали, че трябва да върне цигулката, на която свири, защото вече ще има по-хубава. Не вярвал, че може да има по-хубав инструмент, сподели музикантът.

Характерно за цигулката Камила Урсо ‘Camilla Urso’ е, че тя е „отворена в ниския регистър“, отбеляза Слави. Този факт коментира и Веско Пантелеев-Ешкенази: „През последните си години той (Дел Джезу) работи над баса на цигулката, не му е достигал басът, защото цигулката, знаем, че тя е висок инструмент. В последните си години е постигнал невероятни неща.“

Веско Пантелеев-Ешкенази разказа, че Дел Джезу е бил интересна личност – бил е в затвора и част от цигулките, включително Камила Урсо, са правени на тъмно в килията. „Охлювите“ им са много зле направени, но са много красиви, имат специфична енергия“, каза той. По думите му такава цигулка изисква специално съхранение, също и поддръжка. Единствен до ‘Camilla Urso’, освен него, се докосва майсторът от японски произход Риц Ивата.

Партията на Веско Пантелеев-Ешкенази в клипа „Краят на света“ е изпълнена на тази цигулка. Клипът на песента е посветен на насилието над жени, а самата Камила Урсо е била пребивана от бой от нейния учител по цигулка, прилаган й бил бой с пръчка. Може да се предположи, че това по-късно е било причината, поради която семейството й емигрира в САЩ.

В предаването гостът изпълни импровизация на песните „Хубава си, моя горо“ и „Дилмано, Дилберо“.

Веско Пантелеев-Ешкенази и неговият брат Мартин Пантелеев ще имат конецрт утре в зала „България“.

Цялото предаване от 17 април 2019 г.