enbg

Веселин Марешки, 7 юни 2017 г.

7.6.2017 | коментара

След гостуването на Цветан Цветанов от ГЕРБ на 11 май 2017 г. по повод законопроекта за промени в Изборния кодекс, „Шоуто на Слави“ отправи покана към останалите парламентарни сили по темата за решенията на референдума. Единствената политическа партия, която до този момент прие поканата, е партия „Воля“. 

Лидерът на партия „Воля“ и заместник-председател на парламента Веселин Марешки гостува в „Шоуто на Слави“, за да коментира проектозакона за промяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна.

Преди един месец Веселин Марешки обяви, че партията му ще подкрепи и трите точки на референдума. На въпрос дали се е променило нещо в това мнение, лидерът на „Воля“ отговори: „Нищо не се е променило. Единственото е, че ние ще поясним и ще внесем наш проект, който е изключително прагматичен“. Според Марешки този законопроект, който ще внесе партията му, дава различно решение на въпроса с мажоритарните избори: „Единственото, което не ме мързи да правя, това е да мисля от сутрин до вечер, дори и когато спя. И докато си мислех на тези теми, направих три точки, които решават изцяло основния въпрос с мажоритарните избори“.

Въпросното решение на лидера на „Воля“ било наложено от мнението му, че „проблемът с 240 района блокира изцяло тази хубава инициатива“. Логиката на това предложение е партиите да издигнат „мажоритарно“ кандидати в досега съществуващите 31 района – два пъти повече от броя на мандатите във всеки район: „Във Варна, примерно, има 15 мандата – всяка партия издига до 30 мажоритарни кандидати. За всеки човек се гласува поотделно – като мажоритарен кандидат. И който събере най-много гласове, той влиза“. Според Марешки този проект изцяло следва решението на референдума.

На въпрос, ако законопроектът на „Воля“ не бъде подкрепен, дали партията му ще подкрепи законопроекта на ГЕРБ, за да бъде изпълнено решението на референдума за мажоритарен вот, Марешки отвърна: „В тази точка, да са 240 района, няма да го подкрепим, защото е неработещ така. Всички ни го обясниха“.

Марешки нарече „тероризъм“ и „цинизъм“ увеличението на пенсиите в България от 161 лв. на 180 лв. Той увери, че ходи пеша и дарява депутатската си заплата.

По темата с депутатския имунитет, от който се отказа, Марешки коментира: „На една жена, като на безброй български хора, са ѝ ограбили имотите. Просто моят имот е съседен с имота, който са ограбили от жената и всъщност са посегнали и на моя имот“. Лидерът на „Воля“ отрече да става въпрос за случай на заплахи и бой.

За бизнеса си с бензиностанции и аптеки, Веселин Марешки каза: „Може ли година и половина цялата държава да е върху мен и да не открият злоупотреба? Злоупотреба няма. Година и половина в бензиностанциите, 25 години правим другия месец в аптеките. Това е бизнес политика – продаваме евтино, много клиенти, доволни клиенти, малки маржове… Нормалните хора го разбират“. По темата за картела в бизнеса с горивата, Марешки заяви: „Хората може да си мислят, че има картел, само че КЗК се произнесе, че няма картел“. Той изрази учудване, че преди изборите медиите са писали за думи на Бойко Борисов, че има картел, а сега никой не го пита за този картел.

На въпрос за подкрепата от партия Воля за настоящото управление на България, Марешки отговори, че тази подкрепа е била само за образуването на правителството, за да им се даде възможност да работят. Оттук нататък ще има критика по всеки въпрос в ущърб на държавата и подкрепа по всеки, който е в полза на държавата, увери Марешки.

Цялото предаване от 7 юни 2017 г.