enbg

Вера Иванова, 20 юни 2018 г.

20.6.2018 | коментара

В предаването гостува Вера Иванова, председател на Конфедерацията за защита правата на децата – една от майките на деца с увреждания, която вчера беше на общественото обсъждане на проектозакона за личната помощ. Преди разговора си с нея Слави Трифонов коментира скандалните случаи по казуса от последните дни:

„Днес заместник-министърът на социалното министерство Росица Димитрова подаде оставка заради наглата си постъпка да лети до Ню Йорк в бизнес класа за 8306 лева. При това да лети за конференция, за да представи „успеха и напредъка“ на България в правата на хората с увреждания и то в момент, когато в цялата страна има протести и палаткови лагери на майките, грижещи се за децата си с увреждания.
Две неща правят впечатление. Първо – поведението на самата зам.-министърка, която се държи все едно е жертва на някаква несправедливост. И второто е днешното изявление на Валери Симеонов, вицепремиер: „На майките не им е работа колко струва билетът на зам.-министърката“.
Уважаеми зрители, така може да говори само някой, който е лишен от елементарни човешки характеристики – като съпричастност и съчувствие. Сега ще му обясня защо им е работа на майките на децата с увреждания колко струва билетът на зам.-министърката. Обяснявам: билетът струва 8306 лева, а парите, отпускани за личен асистент, са 312 лева на месец. Следователно, парите, дадени за билета на заместник-министърката, ще стигат за заплатата на един асистент за 26 месеца и половина. Това са две години и два месеца и половина. Ето защо им е работа на майките. И освен това тези пари зам.-министърката не си ги е извадила от джоба – нито тя, нито Валери Симеонов. Това са наши пари. Защото ние сме държавата и ние издържаме цялата тая работа. И затова на всички ни е работа.
Но с това цинизмът по темата не свършва.
Вчера имаше обществено обсъждане на предложения от омбудсмана Мая Манолова проектозакон за личната помощ. По време на тази среща, неясно защо, присъстващият там президент на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов каза на майките следното: „…Престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците. Засрамете се малко. Сериозно го говоря. Това, което вършите с вашите деца, е безчовешко“. Край на цитата.
Всъщност безчовешко е подобно изказване. Ти какво искаш бе, Димитър Манолов?! Искаш да си ги държат вкъщи, за да не те притесняват ли? Искаш по улиците да има само здрави деца ли? Болните да си седят у тях?!
Наистина тази пропаст между държавата и хората е огромна. Мисля, че трябва да направим всичко възможно да я запълним. Иначе ще страдаме всички – и болни, и здрави.
Поканих омбудсмана Мая Манолова, която е автор на закона за хората с увреждания, да дойде в студиото и да коментира това, но тя ми отказа да дойде, защото, според нея, сме щели да навредим на каузата на майките. Когато я попитах защо и как въобще е възможна подобна теза, тя ми обясни следното – всъщност, според нея, атаката вчера не е била срещу хората с увреждания и закона, а е била срещу нея, защото сегашната политическа класа се притеснявала много, ама много сериозно от нейно участие в политиката и от моя подкрепа, насочена към нея.
Аз пък ще кажа следното. Още веднъж ще кажа едно нещо – за една общност може да се съди по отношението към хората, които страдат. Не ме вълнуват никакви интриги, политически, жълти или каквито и да било, а ме вълнува последователността и успехът на каузата на страдащите“.

Вера Иванова разказа, че на националния съвет срещу тях са скочили платени неправителствени организации, които са на държавни субсидии. „Те определят политиките за хората с увреждания, защото те са национално представени неправителствени организации“, каза председателят на Конфедерацията за защита правата на децата.

„Тези организации получават субсидии като партиите. Те не разпределят парите за хората с увреждания, определили са си порядъчни заплати, имат си секретарки“, разказа тя.

Според Слави Трифонов вероятно представителите на тези организации целят „те да са тези, които ще получават тези пари от бюджета и те да го разпределят, и по този начин да съществуват, взимайки пари от нашите пари, защото това са пари от бюджета“. Вера Иванова се съгласи, че това е точно така и поясни: „А ние искаме на всеки човек с увреждане, според потребностите, да получава определена сума“.

В предаването стана въпрос за това, че по света хора с различни заболявания са навън сред хората и работят. Като пример Слави даде Ниагарския водопад в Канада, където работят хора със синдрома на Даун. Вера Иванова каза, че те искат същото за своите деца, докато управляващите искат те „да не излизат навън, за да не притесняват здравите“.

Според Вера Иванова с протеста си майките пречат, защото искат реформи. Тя разказа, че социалната политика е такава, че с решение на ТЕЛК на дете с увреждане се слага печат „негоден“. Нейният син Даниел сега е на 23 години, а от 16-годишен е пенсиониран и получава 120 лв. пенсия. „Нашите деца са негодни за държавата. (…) Такава е системата. И да има възможност, и да може да направи нещо, с този печат той нито може да работи, нито трябва да излиза навън, защото няма и достъпни среди. Ние не трябва да съществуваме и те това използват“, каза Иванова.

Слави припомни яростните нападки срещу майките на вчерашния национален съвет, към което Вера Иванова добави, че от национално представените организации дори ръкопляскали на г-н Миланов, когато нарекъл децата им „нещастни“.

На коментар на Слави Трифонов, че унищожаването на хора с увреждания, на цигани и хомосексуалисти е присъщо на фашизма, заради който германците и днес се срамуват, Вера Иванова отговори, че тях също ги унищожават, само че не в концлагери. „Няма достъпна среда – да не излизат и когато ние, като майки, излизаме, искат нас да ни унищожат толкова години вече“, каза тя.

„Ние нямаме избор. Колкото и да ни мачкат, децата са ни обречени и това ни крепи. Ние няма да се приберем, ако трябва ще зимуваме по улиците, но този път мисля, че ще успеем. Няма да дадем крачка назад, колкото и да ни мачкат, колкото и да ни унижават. Всички майки са готови. Ние си нямаме никого. Децата ни нямат никого, освен нас“, категорична бе Вера Иванова.

Според нея проблемът на този закон е „оценката на потребни“, а не „оценката на негодни“. „Такъв един човек с увреждания може да има нужда от асистент за 2-3 часа, за да отиде до работа, ако е дете – да отиде до училище. Ето те това не искат“, даде пример Иванова.

По повод на спряганите милиони левове, тя каза, че не става дума за повече пари, а за това парите да стигат до хората. По техни разчети нужната сума е от 102 милиона лева, а не милиард – сума, по думите й, измислена вчера от финансовия министър, „да звучи че сме някакви майки, които искат пари“.

„Никога не сме искали пари, искаме реформа“, категорична бе Вера Иванова.

Цялото предаване от 20 юни 2018 г.