enbg

Вера Иванова, 13 ноември 2018 г.

13.11.2018 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше Вера Иванова, председател на Конфедерацията за защита правата на децата, по повод протестите на майките на деца с увреждания. Те протестират вече 200 дни пред Народното събрание, а от 23 дни искат и оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който ги нарече „кресливи жени“ с „уж болни деца“.

Вера Иванова разказа, че към протестиращите майки са започнали сериозни заплахи и провокации. Тя сподели, че при палатковия лагер на протеста са се появили агитки, хвърлящи към майките и децата димки. Друг мъж извадил и заредил пистолет пред тях. Идвали и хора, които ги убеждавали, че майките нямат опит в протестирането и най-добре било да спрат и да се приберат вкъщи.

„Това, което ни притеснява, е че един ден ни се казва „Спрете веднага!“, на другия ден – „Трябва да продължите“. И изведнъж какви ли не хора започват да ни дават съвети. А всъщност ние сме там, за да си защитим достойнството и каузата ни, и законите ни, и оставката на Валери Симеонов. Ние нямаме друга кауза и друга цел!“, каза Вера Иванова.

Последната заплаха, която майките получили, била, че ще бъдат пребити, ако на 18 ноември отидат на протест. По този казус полицията е алармирана. „Това е нашето право, имаме право ние да сме навън! И няма да си приберем децата от улицата! И явно пречим на някого“, каза председателят на Конфедерацията за защита правата на децата.

Вера Иванова разказа, че майките не изпитват страх от случващото се. „Ние няма какво да губим!“, каза тя. Синът й Даниел, който е на 23 години и страда от детска церебрална парализа, всеки ден е на протеста със своята 16-годишна сестра. „Той усеща хората, усеща, че не сме сами, усеща, че правим нещо за него и за децата до него“, разказа тя. Дъщерята на Вера Иванова от малка участва в протести, а сега вече води и автошествието с мотор. Именно тогава недоброжелател се опитал да я бутне, за да падне.

На въпрос как хората приемат протестите, Вера Иванова разказа, че някои хора ги обвиняват, други ги подозират във връзка с политически партии, но повечето хора ги подкрепят. По думите й майките няма да се откажат да искат оставката на Валери Симеонов. „Трябва да се промени държавата, трябва да се променят политиците, трябва да се промени всичко. (…) Това не е наш протест, това е протест за достойнството на всички българи!“, каза за финал тя.

Цялото предаване от 13 ноември 2018 г.