enbg

Вера Иванова: Системата не убива само хората с увреждания

13.12.2018 | коментара

В предаването гостува Вера Иванова, представител на майките, грижещи се за деца с увреждания. След близо половин година активни протести в цялата страна и палаткови лагери пред Парламента и Министерски съвет, Майките успяха да принудят управляващите да приемат необходимите закони, гарантиращи по-достоен живот за тях и техните деца.

Вера Иванова заяви, че протестът не е приключил. Тя уточни, че от Национална инициатива „Системата ни убива“ имат около 13 основни искания. Някои от тях са свързани с правата на хората с увреждания, с прилагане на Конвенцията, други са свързани с децата, със семейството, със здравеопазването, с образованието. „Системата е огромна, която ни убива – не само хората с увреждания“, каза Иванова.

Постигнатото до този момент са два приети закона – Законът за личната помощ и Законът за хората с увреждания. „Тези закони означават живота на нашите деца“, каза Вера Иванова.

Иванова припомни, че Майките имат зад гърба си шест национални протести, без резултати. Протестът пред НС на палатки продължил 192 дни. Тя подчерта, че нещата са били протакани, уговореното вечерта е било променяно на сутринта. Успешното развитие дошло след последното им писмо до Бойко Борисов, в което пишат „да си ходи с мир“ и че ще предприемат съвсем друг протест. Тогава една среща била достатъчна, каза Вера.

Сега от Национална инициатива „Системата ни убива“ започват протест пред Министерство на здравеопазването. „Основният проблем е ТЕЛК, където се източват много пари“, каза Вера Иванова. Тя сподели, че ще протестират и пред Министерство на правосъдието, „защото това правосъдие убива масово, не само нас“. Протестът отново ще е с палатки. „С диалог не става, става с натиск и упоритост“, убедена е Вера.

Вера Иванова каза, че все още стои проблемът със субсидиите на националнопредставените неправителствени организации. „Не ни дадоха дума да кажем. И няма да се откажем, защото милиони се точат от джоба на всички нас. Разни екскурзии в чужбина – и в новия закон те съществуват. Затова ние ще продължим и конкретно за тези субсидии, защото това е безобразие“, каза Иванова.

Цялото предаване от 13 декември 2018 г.