enbg

Вера Иванова и Павлина Радкова, 7 декември 2016 г.

7.12.2016 | коментара

В „Шоуто на Слави“ гостуваха Вера Иванова и Павлина Радкова – две от майките на деца с увреждания, които по-рано през деня излязоха на национален протест в центъра на София. Това е четвърти пореден протест на родителите на деца с увреждания и трети за последната година.

„Протестираме срещу социалната политика на държавата към нашите деца с увреждания“, заяви Вера Иванова, майка на 21-годишния Даниел, който е с детска церебрална парализа. Тя нарече „геноцид“ политиката на държавата спрямо нейното дете и всички останали деца с увреждания. Майката обясни, че се чувства „наказана“ от държавата заради това, че не се е отказала от своето болно дете и е решила да се грижи за него. Иванова изтъкна, че родителите на деца с увреждания са принудени да се молят и кандидатстват по асистентски програми, за да ги одобрят за 2-3 часа дневно. При одобряване се получават по 120-130 лв. възнаграждение месечно.

„Даниел ще си остане завинаги дете“, обясни Вера Иванова, „защото не може да говори, храня го, не може да се самообслужва“. Тя е работила като счетоводител преди да роди сина си, който е увреден при раждането. На въпроса какво прави държавата за Дани, майката отговори: „изолира го, подлага го на унижение, днес 240 депутата го подложиха на поредното унижение, защото той винаги е с мен на протестите“. По отношение на съобщенията на управляващите за пари от европейски програми и дневни центрове, Иванова разказа, че когато оставяла сина си в дневните центрове за деца с увреждания, получавала обаждания от служителите там, който ѝ казвали: „ние не сме звероукротители, елате да си вземете зверчето“.

„Проблемът не е, че няма пари. Проблемът е, че има някакви пари, които се харчат по най-безобразния начин.“ Това каза Павлина Радкова, чийто син Иван също е с детска церебрална парализа. Иван е на 19 години. По отношение на избора на един родител да се грижи за детето си, Радкова каза: „Когато решиш да бъдеш родител, ти можеш или да бъдеш добър такъв, или никакъв. Добрият родител прави това, което трябва. Не това, което му харесва. А нашите деца не са извънземни или някакви странни същества. Те могат да донесат много повече радост. Аз проблем със сина си нямам. Имам проблем със системата. Защото в нормалната държава системата обслужва човека с увреждане, а не обратното – човекът с увреждане да обслужва системата.“ Според Радкова не само децата с увреждания са подложени на геноцид у нас, а и целите им семейства, общността, в която живеят.

С протестите си родителите на деца с увреждания предлагат реформа в социалната система на държавата: закон за личната грижа и електронен регистър на лицата с увреждания. Но, според тях, самите управляващи нямат интерес от това нещата да се случат. „Нашите деца са стока. Предмет, който се прехвърля от тук – там за пари“, заяви Вера Иванова. Павлина Радкова обясни, че по една от европейските програми за асистенти родител като нея, който 19 години се грижи за своето болно дете, трябва да получи обучение от „социален служител, който не е виждал и на снимка дете от нашите“. Радкова попита и по какъв критерий ще бъдат избрани „най-тежко увредените деца“, които, според разпространените от управляващите информации, ще получат по 900 лева след 1 януари 2017 г. „100 процента слухово увреждане не е 100 процента двигателно или 100 процента интелектуално. Ние нямаме качествена оценка. Ние имаме оценка на дефицита, нямаме оценка как да компенсираме този дефицит“, обясни още Радкова.

На протеста пред парламента, от който дойдоха двете майки, никой от депутатите не пожелал да ги приеме. Народните представители изразили учудване, че протестиращите майки не са си записали среща, за да бъдат поканени и изслушани. Заместник-министърът на труда и социалната политика побързал да избяга и да се скрие от майките и децата на протеста, разказа Вера Иванова. „Излезе господин Байрактаров от Патриотичния фронт, за да ни обясни колко много прави за нас последните две години. Явно умственият ни багаж е много малък, щом не сме усетили нищо и не сме разбрали, че той е направил много за нас“, каза Павлина Радкова. На предишния протест родителите получили обещания от управляващите, които не били изпълнени. На сегашния протест дори и обещания не получили, защото „политическата обстановка е такава“.

Цялото предаване от 7 декември 2016 г.