enbg

Вера Иванова и Павлина Радкова, 17 май 2017 г.

17.5.2017 | коментара

Павлина Радкова и Вера Иванова, две от майките на деца с увреждания, които протестираха в София за пети пореден път, бяха гости в „Шоуто на Слави“, за да обърнат отново внимание върху исканията си.

„Взеха от едните деца, за да дадат на другите“ – така Павлина Радкова обясни какво са направили досега управляващите след четирите години протести на майки на деца с увреждания. „Официалната версия е, че се дадоха едни „деветстотин и…“ лева, които никой не е искал, защото няма регламент за какво точно ще послужат и ще покрият ли индивидуалните нужди на всяко едно дете“, каза още Радкова.

Майките, които протестират, настояват за индивидуален подход и Закон за личната помощ, за да могат те и децата им да живеят нормално. Павлина Радкова разказа, че на гърба на семействата с такива деца съществува многобройна „паплач“: „организации, които уж трябва да бранят нашите интереси и получават субсидии от държавата за това“. При всичките си протести майките получават единствено уверения за създаване на работни групи и разговори, които обаче не водят до никакви реални действия. След последния протест са били приети от новия социален министър и думите му звучали така: „ще се съберем, ще поговорим, ще обсъдим…“

Радкова разказа, че през последната зима имало редица случаи на майки на деца с увреждания, които умират от инфаркт, след което и децата им умират след няколко дни – от глад и студ.

На въпрос дали протестиращите майки вярват на обещанията на новия социален министър, Вера Иванова отговори: „Ние сме получили толкова празни обещания досега. Министърът тепърва се запознава, тепърва вижда, а ние отведнъж се изсипваме там – майки с деца и пораснали деца с увреждания. Бяхме изненада за управляващите“. Майките се обърнали и официално към министър-председателя – този път да излезе пред тях и да даде някакви срокове и обещания. Поканата на протестиращите обаче не била уважена от премиера и той не се срещнал с тях.

Протестиращите оставили макет на ковчег пред Министерски съвет, защото според тях децата им са обречени на смърт след като навършат 18 години, когато помощите им се спират. Освен това майките са принудени всяка година да кандидатстват за личен асистент на децата си, а социалните работници, които нямат никаква представа как се гледа човек с увреждания, получават европейски средства, за да ги обучават. Възнаграждението на една такава майка като личен асистент е между 80 и 150 лева на месец.

Павлина Радкова и Вера Иванова заявиха, че майките няма да се откажат от протестите си. „Парите, колкото и да са недостатъчни, за да се направи някаква генерална промяна, ако не се разпиляват безразборно за различни глупости, пак могат да свършат полезна работа. Не може човек, който не прави разлика между детска церебрална парализа, аутизъм и епилепсия, да ме обучава как да гледам детето си“, завърши Павлина Радкова.

Цялото предаване от 17 май 2017 г.