enbg

Вера Иванова и Арман Бабикян, 22 октомври 2018 г.

22.10.2018 | коментара

Вера Иванова, представител на майките на деца с увреждания и политологът Арман Бабикян дойдоха в студиото директно от протеста пред Министерски съвет. Протестът на майките на деца с увреждания от миналата седмица има нов акцент – вицепремиерът Валери Симеонов направи изказване, в което нарече майките „кресливи жени“, а децата им „уж болни деца“. По тази причина днес те бяха пред Министерски съвет с искане за оставката на Валери Симеонов.

„От пет месеца протестираме пред Народното събрание за нашите деца и за хората с увреждания. От няколко дни протестът преминава по съвсем друг начин, тъй като господин Валери Симеонов, аз не знам как да го нарека, се изгаври с децата ни, които са с увреждания“, каза Вера Иванова. Тя смята, че това е унижение не само към тях, но и към цялата държава.

След като оставката на Валери Симеонов беше поискана от майките на деца с увреждания, последваха много изказвания, от които някои в подкрепа на изказването на вицепремиера. Вера Иванова обаче е категорична: „Нашата сила са децата и много от тези деца са със запазен интелект и ние пред тях не можем спокойно да се приберем вкъщи и да кажем, че това не е нищо. И аз смятам, не че се занимаваме и разбираме от политика, но това не може да се случи в друга европейска държава“. Тя заяви, че майките на децата с увреждания ще продължат да излизат всеки ден на протест докато Валери Симеонов не подаде оставката си.

Арман Бабикян се включи в разговора, като каза: „Този човек, в качеството си вече на вицепремиер, се изказа по отвратителен начин за група български граждани“. Според политолога утре вицепремиерът, вместо майките на деца с увреждания, би обидил и друга група от хора.
„Някакъв човек е решил да обижда и да вменява вина на някакви части от обществото, на суверена, на тези, които са го избрали и му плащат заплата“, каза Арман Бабикян и след това се обърна към водещия: „На ръба на абсурда сме, разбираш ли и ми идват абсурдни глупости, които да казвам, но някак си трябва да има събуждане. Някъде някой трябва да прецени, докъде един човек може да е морален, а не – дясноболен или лявоболен. … Движим се в едни клишета, виждаме едни абсолютно изтерзани и онеправдани хора и на всичкото отгоре вицепремиерът на страната ни ги обижда“.

„Ние миналата седмица спахме на палатки, на паветата пред Министерския съвет при нула градуса. Няма какво да ни спре да се преборим с този проблем“, категорична беше Вера Иванова.

Цялото предаване от 22 октомври 2018 г.