enbg

Вени Марковски за софтуера на ГДБОП за следене на чатовете

10.7.2017 | коментара

В предаването Иво Сиромахов разговаря по скайп с Вени Марковски, председател на Интернет общество-България, намиращ се в Съединените щати. Вени Марковски коментира новината, че Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) е закупила софтуер, с който ще може да следи почти всички интернет програми за съобщения.

В САЩ се следи основно комуникацията извън Америка, каза председателят на Интернет общество-България. По думите му, за да се следят американски граждани, са нужни сериозни основания и разглеждане от специален съд, който да разреши следенето.

Това, което в България се приема сега като сензация, всъщност не е ново, коментира Вени Марковски. Той уточни, че поне от 10 години има законово основание това да се прави. „Този софтуер, за който днес пишат всички медии, всъщност не позволява следене на трафика на всички месинджъри.(…) Това е съвсем друг софтуер, който се използва за разследване на случаи, когато в ръцете на ГДБОП вече се намира физическият носител – било то телефон, твърд диск или компютър на съответния престъпник“, каза събеседникът.

Иво Сиромахов зададе големия въпрос – имат ли основание гражданите да се притесняват, че службите могат да посегнат и да нахлуят в тяхното лично пространство, без те да имат никаква вина. „В България, при наличието на толкова крехки демократични институции, имат основание да се притесняват“, каза Марковски и припомни случаите от времето, когато Цветан Цветанов беше министър на вътрешните работи и разрешенията за подслушване са били давани, без да се разглежда за какво става дума и има ли основание за такова подслушване.
В заключение обаче Вени Марковски каза, че хората нямат основания да се притесняват за своята лична комуникация.

Цялото предаване от 10 юли 2017 г.