enbg

Велизар Енчев, 21 април 2017 г.

21.4.2017 | коментара

Гост в предаването тази вечер беше бившият депутат и бивш член на ръководството на партия НФСБ Велизар Енчев. Пред водещия Иво Сиромахов той сподели, че още на 7 март е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което сигнализира за нарушения при изграждането на оградата на границата с Турция. Припомняме, че по-рано през деня президентът Румен Радев видя „смущаващи факти“ при строителството на оградата и отбеляза, че сключените договори с фирмите и платените пари са за двуредова ограда, а самата ограда е едноредова.

В сигнала си до главния прокурор Велизар Енчев посочва публични изявления на трима души – на бившия министър на отбраната Ангел Найденов, на лидера на БСП Корнелия Нинова и на бившия депутат от Патриотичния фронт (ПФ) Димитър Байрактаров. Позовавайки се на изявленията на тримата, Велизар Енчев твърди, че оградата на границата с Турция е „може би най-големият корупционен проект на кабинета „Борисов 2″ и на участниците в това коалиционно управление“. Енчев сподели и конкретните изказвания, които прокуратурата трябва да провери. Едно от тях е на бившия министър на отбраната в кабинета „Орешарски“ – Ангел Найденов. В края на миналата година Ангел Найденов, от трибуната на Народното събрание, е заявил, че при кабинета „Орешарски“ линеен километър от оградата е струвал 250 000 лева, а при кабинета „Борисов 2“ линеен километър е струвал 1 милион лева.
Велизар Енчев цитира по памет и изявление на Корнелия Нинова от октомври 2016 г. Тогава, пак от трибуната на Народното събрание, Корнелия Нинова, отговаряйки на обвинения на тогавашния депутат от ПФ Байрактаров по повод „Булгартабак“ и „Техноимпекс“, заявява: „А ваши фирми, фирми на Патриотичния фронт строят оградата. Вчера кабинетът „Борисов“ отпусна 30 млн. лв., които ще отидат във вашите фирми. Това ли е вашият патриотизъм, патриоти?“ Велизар Енчев допълни, че тогава Корнелия Нинова е казала „А“, но не и „Б“, и е спестила информацията за фирмите на ПФ, които строят оградата. И причината за това, според него: „Защото си въобразяваше, че след изборите може да прави коалиция с тях“.
Третото изявление, което Велизар Енчев цитира, е на бившия депутат от ПФ Димитър Байрактаров. На 13 февруари 2017 г. Байрактаров напуска коалицията от партии (АТАКА, НФСБ, ВМРО) и публично споделя, че е видял документи за строежа на оградата, в които са замесени фирми на ПФ, и от които му „настръхнали косите“.
Велизар Енчев смята, че прокуратурата трябва да разпита Ангел Найденов, Корнелия Нинова и Димитър Байрактаров, да установи кои са фирмите, които строят оградата и да провери отговаря ли качеството на свършената работа на платените пари.

Водещият на различни публицистични предавания през годините Велизар Енчев заяви, че „корупционният момент“ е при избора на фирмите, които да строят оградата. Тук бившият депутат отбеляза, че на 20 април 2016 г. парламентът, по предложение на един от лидерите на ПФ Валери Симеонов, приема поправка в закон, която на практика решава оградата на границата с Турция да се строи без обществена поръчка. Енчев обясни, че по този начин се елиминира Законът за обществените поръчки и така областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково получават възможността еднолично и без конкурс да избират фирмите за строежа на оградата. „Целта е едни комисионни да се сложат в джоба на едни хора“, заяви Велизар Енчев, но и отбеляза, че „грабежът е законен“. Гостът на Иво Сиромахов сподели още, че до този момент построената 130 километрова ограда струва на данъкоплатците 170 милиона лева. „Гърция изгради бетонна ограда на сухопътната си граница с Турция, която струва три пъти по-евтино“, завърши темата за оградата Велизар Енчев.

В предаването бившият депутат от НФСБ направи скандални разкрития и за това къде отива държавната субсидия (б.р.: за агитация и разяснителни дейности на политическите формации), отпусната на НФСБ. Енчев цитира данни от Сметната палата, според които голяма част от субсидията на НФСБ, ръководена от Валери Симеонов, е била прехвърлена в телевизия СКАТ (по-конкретно – в СКАТ ООД, СКАТ Тв ООД, СКАТ Транс ООД). Документите показват, че през 2014 г. от държавната субсидия на НФСБ в СКАТ са прехвърлени 563 000 лева, а през 2015 г. са прехвърлени 461 000 лева. По думите на Енчев парите са „прехвърлени от единия джоб на Валери Симеонов – от ръководената от него партия, в другия джоб – в притежаваната от него телевизия“. Велизар Енчев заяви, че е особено възмутен от този факт, тъй като по това време е бил член на ръководството на НФСБ и не е разбрал за прехвърлянето на държавната субсидия в телевизията на Симеонов. Енчев заяви обаче, че това прехвърляне на огромна част от субсидиите в медия е напълно законно. Ето защо, като народен представител в 43-то НС, той е предложил законопоправка, според която една частна медия да не може да получава повече от 10% от държавна субсидия на една партия. Велизар Енчев заяви, че предложението му обаче дори не е било разгледано и обсъдено в парламентарна комисия.
„Как ще се посегне на интересите на основния коалиционен партньор?“ – попита реторично Велизар Енчев.

Според госта тези разкрития би трябвало да възмутят избирателите на ПФ, но нищо подобно не се случвало.

Велизар Енчев изрази силно възмущение от факта, че коалиционен партньор на Бойко Борисов ще бъде Волен Сидеров. Той припомни големите скандали с лидера на „Атака“ през годините – стрелбата на магистрала „Тракия“, гражданските арести на „Орлов мост“, изстъпленията в НАТФИЗ и на улица „Раковски“, нападенията над полицай и репортер пред парламента, нападението над френския консул при полет до Варна, скандалът с „Луфтханза“. Освен това, по думите на Енчев, Волен Сидеров от антинатовец се превръща в натовец и от привърженик на „Южен поток“ и „АЕЦ Белене“ се превръща в техен противник. „За мен единицата мярка за политическо безчестие е един волен“, заяви Велизар Енчев и попита реторично дали днес Волен Сидеров ще иска „да си върнем златото от „Дънди Прешъс“, да си върнем собствеността върху ЕРП-тата, да се премахнат американските бази в България“.
Според Велизар Енчев човек като Волен Сидеров, който радикално обръща своите възгледи, вече не би трябвало да има място в политиката. „Напротив, на рождения ден на крака му отива Бойко Борисов, когото наричаше „мутра“, заяви Велизар Енчев.

В предаването бившият депутат каза, че не бива да се забравя и кой ще е министър-председател за трети път. Велизар Енчев заяви, че е напуснал ПФ още на следващия ден (б.а. през ноември, 2014 г.), след като е разбрал, че ще се прави коалиция с „човека, оперативно интересно лице, според масивите на МВР, според докладите на американското посолство“. Велизар Енчев смята, че българският народ също носи огромна вина за това, което се случва в България. „У нас народът, за тези 27 години, вече не различава доброто от лошото, черното от бялото“, каза той. Според него „достойните хора в България са в периферията на обществения живот – или се намират във физическа емиграция, или в духовна емиграция, а недостойните ни управляват“. Велизар Енчев е убеден, че е време да настъпи радикална промяна в българското общество, да се направи рестарт на системата, да се прочисти политическата класа и да дойдат нови хора с морал.

Цялото предаване от 21 април 2017 г.