enbg

Ваня Перпелиева и Димитър Марков, 30 октомври 2015 г.

30.10.2015 | коментара

Актуални гости в „Шоуто на Слави“ бяха Ваня Перпелиева – от СИК р-н Илинден и Димитър Марков – от СИК р-н Овча Купел. Те са представители на 119-те, които изпратиха жалба до Главния прокурор, за да им отговори коя е виновната институция за задържането им в зала “Арена Армеец” и да заведат дело срещу нея.

Ваня Перпелиева разказа, че с пристигането в Арена Армеец са се почувствали в капан – без предупреждение са били затворени и охранявани от кордон полиция.
Не им е било позволено да излизат. На въпрос на Ваня полицаите отговорили, че не са арестувани, нито обвинени, но въпреки това задържани по устно указание, неизвестно от кого.

Ваня разказва за ужаса вътре, при който психиката не издържа: „Жена пищи, друг припада, трети няма инсулин, носилки, линейки – всичко вътре.“ Тя благодари на bTV за това, че са отразили случващото се и признава, че когато се свързала с телевизията и говорила по телефона, напрежението не се покачило повече, хората почувствали, че на някого му пука за тях. „Иначе щеше да има бунт“, категорична беше тя.

Когато излезли на 27 октомври, подали молба – искане до прокурора, като прикрепили подписите, събрани в зала Арена Армеец. Тяхното искане е да се установи кой е виновникът за задържането им, кой е наредил да ги арестуват. Искат и да бъдат приложени санкции. Сега очакват отговор от главния прокурор, за да могат да действат стъпка по стъпка след това.

Ваня, която се занимава с външна търговия, сподели още от преживяния ужас. Разказа, че в залата е имало хора с диабет, хора, които приемат лекарства за кръвно. Тя призна, че в един момент осъзнала ужаса на положението – че
„всичко може по някаква неизвестна заповед във всеки момент с теб да се случи“.

Най-лошото в ситуацията, според Ваня Перпелиева, е гаврата с хората. Тя изрази възмущението си от липсата на организация – вместо още в началото да приемат чувалите с бюлетини, се налагало възрастни жени, слаби жени, да ги влачат през цялото време.

Цялото предаване от 30 октомври 2015 г