enbg

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, 3 октомври 2014 г.

3.10.2014 | коментара

В петък гости в предаването бяха представителите на Патриотичен фронт – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и председателят на АБВ – Георги Първанов. Това беше последното от поредицата предавания, в които – седмица преди изборите ни гостуват представители на партиите с шанс за влизане в парламента. Поканата за гостуване бе приета от водещите според социологията партии и техни представители заявиха своето присъствие. Лиляна Павлова от ГЕРБ гостува в понеделник, във вторник гост беше председателят на БСП Михаил Миков, в сряда гостува Николай Бареков от България без цензура и в четвъртък – представителите на Реформаторския блок – Меглена Кунева и Божидар Лукарски. На отправената покана не отговориха само от партия ДПС.

В началото на предаването Слави Трифонов изрази своята и на колегите си съпричастност към скръбта на загубилите своите приятели, близки и роднини при трагедията в Горни Лом. “Начинът да не се случват такива нелепи неща е всеки да си върши работата и да носи отговорност за своите действия”, каза водещият. Своите съболезнования изразиха и двамата гости – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Те застанаха на позиция, че трагедията би могла да бъде избегната. Според Красимир Каракачанов това може да стане, “ако в България органите, които трябваше да инспектират подобни предприятия, си бяха вършили работата, тъй като това не е първият взрив в подобна фабрика, която утилизира взривни вещества. Можеше да не се случи и ако в съдебната система имаше по-малко корупция. Имайки предвид, че лицензът на фирмата е бил отнеман два пъти, а съдът им го е връщал.” По думите на Валери Симеонов, не би трябвало да игнорираме и личната вина: “Много голяма вина има ръководството на фирмата, защото става въпрос за струпване на много по-голямо количество взривни вещества и от друга страна – много се е бързало, вероятно е трябвало да бъдат усвоени пари по някаква поръчка.”

Слави зададе въпрос към Валери Симеонов, който досега не е бил част от политическата система – как си представя своето бъдеще, ако влезе в парламента. Според Симеонов, то ще бъде трудно, защото е човек, който “върви против течението”. По думите му се наложило да влезе в политиката, за да избърше от себе си и от лицето на ТВ СКАТ позора, “който ни лепна едно друго лице”. “Това е задължение, но основното е да дадем възможност на тези 4 – 5 или 600 хиляди патриоти да имат своя партия. Тъй като те останаха без народен представител в НС. И заедно със симпатизантите на ВМРО става още по-голяма маса хора, които не са представени в НС.” – обясни мотивите си Валери Симеонов. Запитан защо са се коалирали с ВМРО, той отговори, че това е най-естествената коалиция между най-старата и най-новата патриотични партии и “защото поставяме България над всичко – над личното и над егоистичните партийни интереси”.

На отправения от Слави Трифонов въпрос какво е мнението му за ДПС, г-н Каракачанов обясни, че винаги е смятал съществуването на партията в нарушение на българската Конституция. Според него обяснението, че през 1991 г. в Конституционния съд гласовете са били разпределени по равно “за” и “против” съществуването на ДПС и КС не е излязъл с легитимно решение, не оправдава нещата. “За мен ДПС е една партия, която спекулира с турското население в България. Още по-лошо, тя го капсулира, не го интегрира, опитва се постоянно да набива чувството за вина в нормалния българин. Примерно когато някой каже: “В ДПС много крадете.” – те казват – “Да де, ама възродителния процес”. Ето за това става дума. Това е една партия, която разделя българския народ.” – коментира лидерът на ВМРО и определи ДПС като “една партия, която се е заиграла със властта и е превърнала икономиката в своя лична фирма.”

Слави постави пред Красимир Каракачанов въпроса за краткия живот на коалицията им с Николай Бареков. “По принцип аз съм човекът, който от 2-3 години говори, че патриотичните партии в България трябва да се обединят, но до Евроизборите преди няколко месеца това не беше узряло, явно. И се наложи на Евроизборите, тъй като там бариерата е много голяма, там е 5,88 процента, (…) да търсим друг вид коалиция. Но вследствие на тази коалиция българските патриоти имат свой достоен представител в Европарламента – евродепутатът Ангел Джамбазки. Сега, когато обаче в една коалиция, ти научаваш какво се случва от телевизора – примерно, един ден сме за Народна република България, на другия ден чуваш как някой ти казва, че сме за монархия, на третия ден – Сакскобургготски ще бъде кандидат за еврокомисар и подобни неща – коалиция не може да съществува. (…) И друго нещо, когато в една кампания виждаш, че човекът, с който работиш, е готов да обещае всичко и да излъже за всичко, само и само да спечели някой глас, това лично на мен не ми харесва, не се харесваше и на нашите членове и симпатизанти и когато г-н Симеонов предложи да създадем този Патриотичен фронт, мога да ви кажа, че с най-голямо облекчение всички наши членове, всички наши симпатизанти подкрепиха тази идея.” – обясни Каракачанов.

Слави попита Валери Симеонов верни ли са слуховете, според които Патриотичния фронт се спряга като част от тройна коалиция с ГЕРБ и Реформаторския блок, ако в парламента влязат 6-7 партии и с най-много гласове е ГЕРБ. “Това са слухове на политически недоброжелатели”, каза Симеонов. Той поясни, че не са имали никакви разговори или договорки с Бойко Борисов за никакви коалиции и “няма да правим коалиция с никого”. Симеонов подчерта, че това е позицията на Патриотичен фронт – ще подкрепят “всичко, което е добро за България и ще са против всичко, което е в ущърб на народа”. Той поясни още, че не е задължително да са в опозиция. От Патриотичния фронт призовават за съставяне на правителство на национално спасение: “Ние настояваме за правителство, което да бъде програмно, което да изпълнява пунктовете на една програма, която трябва предварително да се съгласува. С други думи, ние сме за поставяне на точка на политическото разделение и противопоставяне, да се разпишат основните приоритети – десетина – дванайсет, около които трябва да се обединят всички партии и ще го искаме това нещо от партиите още с нашето влизане в НС, което както знаете е безспорно.”

Идеята за такава тройна коалиция бе опровергана и от Красимир Каракачанов: “Този, който разпространява тази лъжа, се казва Волен Сидеров. Един човек, който никого няма да учуди с това, че за пореден път си измисля нещо и го разпространява в обществото. И това кой го казва? Човекът, който три години и половина крепеше правителството на Борисов. Който три месеца носеше ибрика на Лютви Местан . Този човек сега ни обвинява, че искаме да правим нещо, което всъщност ние не искаме да правим. Ние казахме още в началото на кампанията, тъй като Борисов заяви, че ако няма 121 мандата, няма да направи правителство. Видно е, че БСП и ДПС ще вземат втория мандат – не могат да направят мнозинство и ние с г-н Симеонов заявихме ясно и категорично – ние сме готови да вземем третия мандат и да направим Правителство на националното спасение.” Той обясни, че пред това правителство трябва да са набелязани 5 – 6 приоритета, които според него са: “голямата безработица, ниските доходи, пенсии, заплати, възраждането на икономиката, катастрофиралото здравеопазване, демографската криза, битовата престъпност, която е заляла половин България, престъпността по висшите етажи на властта”. Реализацията на идеята, според лидера на МВРО, може да се случи по следния начин: “Всичко това се разписва пред обществеността, пред медиите, като програма за управление. И това не означава, че аз и г-н Симеонов ще ставаме министри.” Той обясни, че за всеки министерски пост те биха избрали специалисти. “Всички говорят за Меркел, за германския модел, но не желаят да подходят по този начин”, каза Каракачанов и добави: “Ако българските партии не седнат на една маса, тук не включвам ДПС, не извадят проблемите, които мачкат обществото и не намерят общи решения, нищо не сме направили.”

Валери Симеонов също смята, че правителството трябва да бъде от специалисти, трябва да е програмно: “И е много добре тези специалисти да са минали през бизнеса. Състоянието на дребния и средния бизнес е такова ужасяващо, защото законите се правят от хора, които хабер си нямат от бизнес.”

Представителите на Патриотичния фронт категорично заявиха, че не биха направили коалиция с Атака, ако Волен Сидеров влезе в парламента. Красимир Каракачанов заяви следното за лидера на Атака: “Аз не смятам, че Волен Сидеров е националист. Човек, който 91-ва година призовава да изпратим български войски в Ирак, след което говори за американски империализъм… Абе, нека да го обобщим – човек, който открива своята кампания в чужда столица и открива своите събрания със съветския химн, не може да бъде български националист. Българският националист не слуша нито Вагнер, нито някой съветски композитор. Той слуша Панчо Владигеров.”

Красимир Каракачанов обясни, че кампанията на Патриотичен фронт е заложила на срещи с хората, които ги посрещали с думите „Вие сте последната надежда за българския патриотизъм, не ни предавайте”. Той посочи, че проблемите на хората ги задължават да работят именно за тях, а не само за програми.

Като финал на разговора Валери Симеонов се обърна към избирателите с думите: „Освен Патриотичния фронт, няма да има други представители на патриотите в 43-тото народно събрание, така че гласуването за други просто е загуба на гласа”. Красимир Каракачанов призова всички български мъже, които са давали клетва под българското знаме и всички българки, които са родили поне едно българче, да излязат и да гласуват, защото купеният вот може да обърне нещата и да предреши съдбата на България.

Цялото предаване от 3 октомври 2014 г.