enbg

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, 26 ноември 2014 г.

26.11.2014 | коментара

Актуални гости в „Шоуто на Слави” бяха лидерите на Патриотичния фронт (ПФ) – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Пред водещия Слави Трифонов гостите заявиха, че има голяма вероятност коалицията им да оттегли подкрепата си за правителството на Бойко Борисов, заради назначенията на хора от партията на Корман Исмаилов на важни властови позиции.
Красимир Каракачанов пък потвърди думите си, казани пред медиите по-рано през деня, че не вижда друг ход пред ПФ, освен да бъде снета подкрепата за кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок. Двете управляващи партии за момента имат мнозинство в парламента, благодарение на подкрепата именно на ПФ и на АБВ.
Красимир Каракачанов припомни, че ПФ подкрепя правителството, на базата на подписаната управленска програма. „При воденето на преговорите, ние заявихме много ясно, че ПФ няма никакви мераци и няма да води пазарлъци за министерства, областни управи, и не го направихме. Редно беше обаче, хората, които се назначават, да бъдат консултирани с партиите, които подкрепят правителството”, заяви председателят на ВМРО. Той е категоричен, че е нарушен основен принцип, който защитават ПФ – „партии, за които има съмнения, че са създадени на етнически принцип, да не участват на възлови места в управлението”. Каракачанов припомни и първия препъникамък между мандатоносителя ГЕРБ и ПФ – назначаването на Орхан Исмаилов от НПСД за зам.-министър на отбраната. Според Каракачанов партия НПСД, чийто лидер е Корман Исмаилов, е създадена от турския президент Ердоган, който пък, по думите на Каракачанов, провежда политика на ислямизация, а негова основна доктрина е неоосманизмът. Лидерът на ВМРО сподели, че сегашният министър-председател на Турция Давутоглу е автор на книга, посветена на неоосманизма. Красимир Каракачанов обясни и същината на доктрината неоосманизъм – „установяване на икономическо и политическо влияние на Турция върху онези територии, които навремето са били в Османската империя”. Каракачанов заяви, че тази политика на Турция може да бъде видяна при конфликта на властите в Анкара с Израел, при конфликта в Сирия, а също може да бъде открита и в изказванията на Ердоган, че „Турция не е само Одрин, че Турция – това е Лудогорието, това е Скопие, това е Македония”.
Красимир Каракачанов отрече категорично проблемът с назначението на Орхан Исмаилов да е заради името му. „Ние нямаме нищо против нито един български гражданин. В нашите две партии (ВМРО и НФСБ) членуват българи – мюсюлмани, евреи, арменци и други”, заяви Каракачанов и припомни, че ПФ са гласували за правителство, „в което има човек, който се казва Вежди Рашидов”. „Не е проблемът името, а партията, която го предлага за този пост”, отбеляза още веднъж един от лидерите на ПФ. И като аргумент посочи острата реакция на коалицията им по повод съвсем прясното назначение на Веселин Пенев, отново от НПСД, за областен управител на София. „С това назначение показаха, че не уважават мнението на ПФ. След като не ни уважават мнението, за какво да бъдем партньори?!” – попита риторично Красимир Каракачанов.
Валери Симеонов заяви, че ГЕРБ „с нищо” не са ги спечелили за партньори и уточни, че ПФ е подкрепил правителството, защото в управленската програма са били вкарани голяма част от приоритетите на коалицията. Валери Симеонов изброи и някои от приоритетите, заради които са приели ролята на партньор на управляващите: отстраняването на ДПС от всички властови позиции; промяна на Изборния кодекс – приемане на задължително гласуване и въвеждане на активна регистрация; ревизия в енергетиката; намаляването на помощите за над 3 деца; завършването на оградата с Турция; прекратяване на изсичането на българската гора.
„Осъзнаваме отговорността в началото на зимата да оттеглим нашата подкрепа”, казаха лидерите на ПФ пред Слави Трифонов и ето защо те няма да взимат прибързани решения. Красимир Каракачанов уточни, че решението ще бъде взето от Политическия съвет на коалицията вероятно другата седмица.
На констатацията на Слави Трифонов, че Николай Бареков ще замени ПФ, ако те оттеглят подкрепата си за кабинета „Борисов”, двамата гости отвърнаха почти в един глас: „Естествено” (В. Симеонов) и „Винаги има поредния винаги готов” (Кр. Каракачанов).
Двамата депутати признаха, че са имали предложения за постове, но са ги отказали. От позицията на времето Красимир Каракачанов заяви: „Нямаме тези скандали, които има в Реформаторския блок – кой ще става министър, кой областен управител”. Валери Симеонов за пореден път подчерта, че са подкрепили програма, а след това допълни, че, ако ПФ премълчи „поредното назначаване на представител на етническа протурска партия в управлението” , избирателите им ще ги замерят с камъни. Красимир Каракачанов пък заяви, че и ако сега премълчат и пристъпят принципите си, хората ще ги помислят за „поредните измекяри”.
Валери Симеонов сподели, че с министър-председателя Бойко Борисов са коментирали назначението на Орхан Исмаилов в сряда в МС и тогава премиерът заявил, че ще помисли. Валери Симеонов продължи с хронологията на събитията – дни по-късно Бойко Борисов заявява пред в. „Преса”, че няма да жертва етническия мир в името на оцеляването на правителството. „Какъв етнически мир, бе, г-н Борисов? Какви пет лева?!” – попита лидерът на НФСБ.
Валери Симеонов коментира и възможността при едно евентуално нарушаване на партньорството с ГЕРБ, правителството да бъде подкрепено, явно или скрито, от ДПС. Симеонов допусна, че може и да има заложен по-дългосрочен план, на който да станем свидетели по-късно. Като основание за това съмнение лидерът на НФСБ посочи нелогичното, по думите му, оттегляне на подкрепата за кабинета „Орешарски” от страна на Лютви Местан след евроизборите.
Слави Трифонов постави пред своите гости и темата за акцията на ДАНС в Пазарджик срещу разпространението на радикален ислям.
Според Красимир Каракачанов проблемът с ислямския фундаментализъм е много сериозен и не е за подценяване. „Вижте накъде се насочват ислямистските радикални проповедници – към циганските махали и към българомохамеданското население, там където няма работа, има висока безработица, няма доходи и факт е, че се случва нещо и това пак се случва с помощта на турската политика – във всички 13 районни мюфтийства в България има по един изпратен от Турция, който е на заплата в турското Министерство на вероизповеданията. В същото време, в последните двайсетина години от България бяха изпратени десетки млади момчета да учат в частни или държавни ислямски университети – учат само религия, учат 6, 7, 10 години. 10 години – само коран”, потърси генезиса на проблема Красимир Каракачанов. По повод на случая в ромската махала в Пазарджик, Красимир Каракачанов заяви още, че срещу „малко пари” или „малко храна” „населението е готово да сменя религията”. Лидерът на ВМРО сподели, че арестуваният при акцията на ДАНС ходжа Ахмед Муса преди да започне да проповядва радикален ислям, е бил протестант. Каракачанов отбеляза, че Ахмед Муса е задържан за трети път и дори има 4–годишна присъда.

Във видеото може да научите и предположенията на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов за това къде се намира в момента Волен Сидеров.

Цялото предаване от 26 ноември 2014 г.