enbg

Валери Найденов, 16 май 2017 г.

16.5.2017 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ тази вечер беше журналистът Валери Найденов. Той беше един от независимите експерти, които заедно с омбудсмана Мая Манолова и членове на ИК за референдума внесоха в 43-тото Народно събрание предложение за законопроект за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура. Водещият Иво Сиромахов потърси неговото мнение „за баланс“ на многобройните мнения против мажоритарния вот, появили се през последните седмици в медийното пространство.

Валери Найденов коментира зачестилите изказвания на политолози, социолози и политически анализатори колко лоша е мажоритарната избирателна система с думите: „Явно някаква заповед са получили, някой е викнал: „Грабвайте телата“, защото са изпаднали в паника. (…) Дълбоко подозирам, че парламентът няма да приеме такова нещо (въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура – б.а.), но трябва да се обясни на народа, че е за негово добро. „Ние ще ви шамаросаме, но да се знае, че е за ваше добро“ – това е задачата“.

В разговора Иво Сиромахов поиска мнение от госта за казаното от проф. Михаил Константинов в ефира на bTV: „Ако се приеме законът за мажоритарен вот в два тура, в парламента ще останат само 3 партии. ГЕРБ ще има 160 мандата, БСП – 50, ДПС – 30“. Валери Найденов нарече абсурден резултата, който е получил проф. Константинов и заяви, че е готов да се обзаложи на 1000 лева, че при мажоритарни избори в два тура в парламента ще влязат „поне 4 партии, нищо чудно да са и 8“.
Основателят на вестник „24 часа“ отбеляза, че според теорията на избирателните системи, а и според практиката, при мажоритарен вот в два тура в парламента влизат много партии и задължително не по-малко, отколкото при пропорционален вот. В потвърждение на своите думи Валери Найденов припомни и българския опит от парламентарните избори от 1990 г. При тогавашната смесена избирателна система място в българския парламент чрез мажоритарния вот печелят 6 партии, а чрез пропорционалния – 4 партии. Валери Найденов отбеляза, че на следващата година, когато изборите са се провели по пропорционалната избирателна система, в парламента място са спечелили само 3 партии. Журналистът се усъмни, че информацията за изборите от 1990 г. неслучайно се крие. По думите му, информацията в интернет за тези избори дори е „леко фалшифицирана“ – могат да се открият мажоритарно избраните депутати на БСП и на СДС, но не и тези на ДПС и на още 3 по-малки партии. Според Валери Найденов се действа като по „1984“ на Оруел“ – „има Министерство на истината, което изтрива със задна дата парчета от историята и ги пише отново“.

Малко по-късно Валери Найденов отново се върна на думите на проф. Константинов: „Той плаши хората, че ще има само 3 партии и ГЕРБ ще е със 160 депутати. Аз ви казвам, че това е абсурдно и е абсурдно да се прогнозира. (…) Това може да го кажем, само когато в 240 района имаме конкретните вече кандидати и чак тогава донякъде може да се прогнозира. Миналата година, уж и магаре да вкара – ГЕРБ печелеше, и какво стана – загуби президентските избори и частичните избори за кмет на „Младост“.
Тук Иво Сиромахов цитира още едно изказване на математика Михаил Константинов: „Такава система в Европа няма. Има в някои бивши съветски републики. Подобни системи на предложената, има в някои бивши колонии в Африка. Защото френската не е тази. Френската е друга. Там пускате трима, четирима, петима души на балотаж и резултатът е категорично друг, отколкото ако са двама“. Валери Найденов опонира на това изказване като заяви, че мажоритарната система в два тура не само че я има на много места, но е и добре позната в България, тъй като по нейните правила се избират президента и кметовете. Гостът на Иво Сиромахов определи като абсолютна лъжа и твърдението, че при френската мажоритарна избирателна система в два тура на балотаж отиват „трима, четирима, петима души“. Валери Найденов заяви, че на последните парламентарни избори във Франция на балотаж са се класирали трима кандидати само в 34 района от общо 577. По думите му да се класират четирима или петима души на балотаж пък е невъзможно, защото според френския закон на втори тур се класират кандидатите, получили над 12,5% на първи тур от всички регистрирани избиратели в района. При 50% избирателна активност, прагът от 12,5% скача на 25%, което е почти невъзможна цел за третия на първи тур, обясни Валери Найденов. Ето защо той и изрази своето недоумение от думите на проф. Константинов и на другите професори политолози, които преди време дори са се подписали „под тази откровена лъжа“, че петима души могат да се класират на балотаж. (б.а. В писмото срещу мажоритарната система, подписано от 30 университетски преподаватели, дори се твърди, че до 8 кандидати биха могли да се класират на балотаж във Франция).

В предаването Валери Найденов заяви още, че мажоритарна избирателна система в два тура е имало и в Германия до Първата световна война. След това е била въведена пропорционалната избирателна система, която по думите на журналиста е и една от причините за появата на Хитлер.

Според Валери Найденов мажоритарният вот е най-естественото нещо, и въпреки че въвеждането му е подкрепено от над 2,5 млн. българи, правителството казвало: „Гледайте си работата, вие сте глупави, вие не знаете какво искате“. Журналистът е убеден, че при мажоритарна избирателна система такива арогантни партии и парламенти не може да има.

Цялото предаване от 16 май 2017 г.