enbg

Валери Жаблянов – кандидат за титлата Приятел на истината – номер 1

30.1.2018 | коментара

Новият кандидат за титлата Приятел на истината – номер 1 е Валери Жаблянов.

В предаването беше излъчена част от негово интервю по БНТ, което водещият Слави Трифонов коментира: „Валери Жаблянов от БСП, който между другото е и заместник-председател на Народното събрание, твърди, че партията му искала да се признаят резултатите от националния референдум. Истината е, че БСП не са предлагали в парламента узаконяване на решенията от референдума. Нито за мажоритарна избирателна система, нито за намаляване на партийната субсидия на един лев, нито за задължително гласуване.
И още нещо ми направи впечатление. Валери Жаблянов заяви, че не са били против провеждането на референдума. Така ли? Я да видим!
На 12 май 2016 година 43-тото Народно събрание трябваше да гласува “За” провеждането на националния референдум с 6-те въпроса, защото така поискаха близо 600 хиляди български граждани“.

Слави Трифонов припомни думите на Валери Жаблянов по време на дебатите преди това гласуване: „Вие не разширявате демокрацията, уважаеми организатори. Вие сривате републиката. Или правите опит да сринете републиката. И аз мога да кажа какво е това – това е опит за пълзящ преврат“.

„Видяхте ли сега? Валери Жаблянов смята, че референдумът за промяна на политическата система е опит за сриване на републиката и опит за „пълзящ преврат“. Сега следва и още по-интересното. При гласуването дали да се проведе референдумът, депутатите от БСП, не само че не подкрепят провеждането на референдума, както се опита да ни убеди Жаблянов в „Панорама“, но и въобще не участват в гласуването.
С изключение на един техен депутат. И това е… Неговото име е… Валери Жа-бля-нов! И как гласува той? Гласува „против“ провеждането на националния референдум!
Значи какъв е Валери Жаблянов? Той е типичен представител на българската политическа класа и на сегашното статукво.
Я да взема да сменя името на тази рубрика. И от „Приятел на истината“ направо да я кръстя – „Лъжец“!“ – коментира Слави Трифонов.

Цялото предаване от 30 януари 2018 г.