enbg

„България: Фактите говорят“ – епизод 6

31.5.2018 | коментара

6-и епизод на „България: Фактите говорят“ беше посветен на парламентарната група „Обединени патриоти“:

„Важна част от 44-ото Народно събрание е парламентарната група „Обединени патриоти“. Тя е единственият официален партньор на партия ГЕРБ във властта. Групата на „Обединени патриоти“ е съставена от три партии – ВМРО-БНД с 11 депутати, НФСБ и АТАКА с по 8 депутати.
Но обединените днес патриоти не винаги бяха обединени…

Всъщност двама от лидерите на тези партии – Волен Сидеров на АТАКА и Валери Симеонов на НФСБ започват обединено.
През 2005 г. предаването на Волен Сидеров – „Атака“, което се излъчва по телевизията на Валери Симеонов СКАТ, прераства в политическа партия. И Сидеров, и Симеонов участват в създаването на партията. Двамата са толкова близки, че Валери дори става кум на Волен.

През 2009 г. обаче приятелите изведнъж се превръщат в отявлени врагове. Стига се дотам, че Симеонов завежда дело срещу Сидеров за 35 000 лева. Това се случва, след като Волен започва да разпространява нелицеприятна версия за забогатяването на своя кум. Във вестник „Атака“ и в партийната телевизия „Алфа“ Сидеров се обръща към Симеонов с прозвището… Винкела, и му посвещава материал, озаглавен: „От търговец на скрап, до медиен магнат“.
Сидеров отваря фронт срещу Симеонов и по една… неочаквана тема:
„Волен Сидеров, 2015 г. към Валери Симеонов:
„От провинциален олигарх, укриващ доходи, вие тука станахте народен трибун. А вместо да обясните защо развращавате вашите зрители с най-много гей порно канали, с които снабдявате и абонирате вашите зрители“.

Другата страна в конфликта също не остава длъжна. Главно острие на Валери Симеонов в словесната битка със Сидеров е депутатът от НФСБ Валентин Касабов:
„Валентин Касабов, 2014 г. към депутатите от АТАКА:
„Орезилихме цяла България, когато вашият лидер замерваше с кюфтаци, г-н Чуколов, стюардестите в „Луфтханза“ и застраши живота на пътниците в самолета! Нормалност ли е, когато в Брюксел замервахте с тапи сервитьори и сервитьорки?! (…) Аз само припомням част от срамната история на България и тази срамна история е вследствие, може би, на белия вятър, който се диша в тоалетните на Парламента! И от време на време някои хора излизат с напудрени носове!“

През май 2015 г. Касабов прави ново иронично изказване по адрес на Сидеров: „Велик е Путин и перхидроленият пудел е неговият пророк“.
И както знаем, съдбата си прави интересни шеги – днес Сидеров и Касабов са част от една и съща парламентарна група. Нещо повече – като председател на „Обединени патриоти“ „перхидроленият пудел“ се явява шеф на Касабов. Ех, какви неща са възможни заради доброто на България!“

В епизода прозвуча и част от химна на партия „Атака“:

„Държавата ни горда сега е на колене,
гербери крадливи говорят за пестене.
Нищо вече няма в български ръце.
Само той остана да ги насмете.
Давай, Волене, ние сме с тебе
за победа идва време.
(…)
Братя, смело във АТАКА, здрава работа ни чака!“

И каква стана тя? „Здравата работа“ доведе Волен Сидеров до коалиция с „герберите крадливи“…
И каква стана тя? Тия, които през 2013 г. скандират, цензурирано казано: „Леки жени“ на Бойко“, днес са коалиционни компаньони на Бойко:
„Волен Сидеров, 2017 г. на конгреса на ГЕРБ:
„Желая успех на конгреса, на 4-ия конгрес на партия ГЕРБ, успех на правителството „Борисов – 3″ и пълен мандат, подчертавам това… (…) Занапред не трябва да правим грешки, така че правителството да изкара своя мандат – това ще бъде от полза за България“.
От полза за България явно е и най-големият изживян катарзис – този на депутата от „Обединени патриоти“ Десислав Чуколов. Вижте какво мислеше през май 2014 г. днешният коалиционен партньор на ГЕРБ Десислав Чуколов:
„ГЕРБ, партията на Бойко Борисов, на мутрата Бойко Борисов, работи заедно с партията „България без цензура“ на капута Николай Бареков“.
От трибуната на НС Чуколов е още по-циничен в изказа: „Тук призовавам мутрата да си сложи капута и да изчезва от нашата политика!“

А сега да обърнем заслужено внимание и на лидера на третата партия от „Обединени патриоти“ – Красимир Каракачанов, познат и като агент Иван.
Краткият исторически преглед показва, че лидерът на ВМРО Каракачанов няма проблем с обединяването. В далечното 38-мо НС Каракачанов пак е избран за депутат и тогава е обединен в коалиция с Иван Костов. През годините Каракачанов участва и в множество други обединения – прави коалиция с Любен Дилов-син, с Анастасия Мозер и Стефан Софиянски, с Яне Янев, с Христо Ковачки, с Николай Бареков, с Валери Симеонов, с Волен Сидеров. И както се казва – „Който играе, печели“ – днес Каракачанов случи на обединение и е министър на отбраната в правителството на Бойко Борисов.
А беше време, когато и Каракачанов искаше да сваля Борисов от власт…
През 2013 г. по време на митинги на ВМРО и АТАКА срещу скъпия ток, дори е горено чучело на тогавашния енергиен министър от ГЕРБ – Делян Добрев. Волен Сидеров и АТАКА организират множество протести още през 2012 г., като на някои от плакатите пише: „Бойко, ти си обикновен крадец“. В крайна сметка протестите срещу скъпия ток довеждат до падането от власт на „Борисов – 1“.

По повод на разразилия се през февруари тази година скандал с продажбата на ЧЕЗ, премиерът Бойко Борисов съзря повторение на сценария от 2012-2013-та:
„Бойко Борисов в Парламента през февруари 2018 г.:
„Стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития, само че по друг сценарий, но със същите изпълнители – пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания… (…) Това е сценарият на тея гадове и затова ще ги гоня тоя път подред докрай!“
Уви, дали „гадовете“ от 2013 г. не са му коалиционни партньори и министри…?“