enbg

„България: Фактите говорят“ – епизод 9

26.6.2018 | коментара

„Системата ни убива“ – заради този надпис на своите тениски майките на деца с увреждания не бяха допуснати на разговор в Парламента. Две седмици по-късно, на 1 юни – Денят на детето, майките издигнаха палатков лагер пред служебния вход на Народното събрание. Последваха палаткови лагери на майки из цялата страна.
Какво искат майките?

Техните искания са едни и същи още от първия им национален протест на 3 април 2015 г. А искането им е реформа на Системата.
Още тогава майките настояват за Закон за личната помощ и индивидуален подход към децата, съобразен с тяхната възраст, степен на увреждане и лични потребности. „Виж човека, не само увреждането“ е призивът им тогава.

През годините следват нови големи протести на родителите на деца с увреждания. Такъв е протестът от 6 април 2016 г.
По подобие на настоящето и тогава не липсват цинични и безпардонни изказвания на властимащите. Главният експерт към социалното министерство Светослав Славчев нарича организаторката на протеста на майките… „куха градинска лейка“.

Голям протест има и на 14 септември 2016 г.
Тогава социален министър е Зорница Русинова, заела мястото на Ивайло Калфин.

На среща с представители на социалното министерство, Павлина, една от майките на дете с увреждания, казва:
„Ние си говорим вече 20 години – искаме срокове. Това, което искаме вече сме го внасяли, внсяли, сигурно и чистачките го имат вече. (…) Парите, които инвестирате, които ги нямаме – всички като общество, се прахосват безогледно за простотии – сабо, работни престилки, обучения. Откъде Драганка, която не знае, че детето ми е живо, ще ме обучава как да го гледам?! Остави, дето крадете от народа, ощетявайки тях, доинвалидизирайки ги, вие създавате нови инвалиди – техните близки. Защото аз трябва да стана на 70 и той да умре, за да взема пенсия! Докога?! Ние на пук на вас живеем, на гърба на хората, въпреки Системата! (…) Този проблем съществува поне от 50 години, г-н Борисов – октомври 2009-та пое ангажимент пред повече от 60 човека родители, че това ще се промени. Да, промени се – гаврата стана още по-голяма!“

Следват нови протести на майките – на 7 декември 2016 и 17 май 2017 г.

От началото на 2017 г. правителството вдига размера на добавките, но само на децата с увреждания над 90%. Медиите гърмят със заглавия за увеличението, но впоследствие се оказва, че децата с увреждания под 90% ще получават по-малка сума от тази, която са получавали преди. Около 1600 деца с най-тежките увреждания пък губят правото си на личен асистент по оперативната програма, а родителите им – съответно заплатата за това. Министерството разяснява това на общините, които управляват европрограмата, със задна дата и следва пълен хаос, в който някои общини дори искат от личните асистенти да връщат заплатите.