enbg

„България: Фактите говорят“ – епизод 2

26.4.2018 | коментара

В този епизод на „България: Фактите говорят“ заслужено внимание получиха депутатите, избрани с най-малко лични преференции и които дължат мястото си в НС единствено на партията, която ги е поставила на по-предно място в листите си.

„По действащия закон кандидат за депутат не може да измести по-предно поставен свой колега в листата само с по-добър личен резултат. Трябва да изпълни и още едно условие – да получи поне 7% лични предпочитания от всички гласували за партията в избирателния район.

С преференция на изборите са гласували близо 1 240 000 души. Тe са дали подкрепата си за конкретен кандидат-депутат, който да ги представлява в парламента. Да видим 15-те депутати, които са получили най-малко лично одобрение от избирателите чрез преференция:

1. Боряна Георгиева, Воля – 77 гласа.
2. Дора Христова, Воля – 96 гласа.
3. Антон Тодоров, ГЕРБ – 130 гласа.
4. Лъчезар Иванов, ГЕРБ – 134 гласа.
5. Ерол Мехмед, ДПС – 144 гласа.
6. Адлен Шефкед, ДПС – 152 гласа.
6. Йордан Апостолов, ОП – 152 гласа.
8. Евгени Будинов, ГЕРБ – 173 гласа.
9. Александър Паунов, БСП – 176 гласа.
10. Станислав Иванов, ГЕРБ – 214 гласа.
11. Елена Аксиева, Воля – 229 гласа.
11. Мария Илиева, ГЕРБ – 229 гласа.
13. Ралица Добрева, ГЕРБ – 245 гласа.
14. Севим Исмаил Али, ДПС – 246 гласа.
15. Спас Панчев, БСП – 277 гласа.

На 15-то място в 44-ия параламент с най-малко получени персонални гласа от избирателите е… Спас Панчев! 277 гласа! Той е чак на 14-о място по получени лични преференции от всички кандидати на БСП в район Стара Загора, но влиза в парламента, защото партията-майка го е поставила на престижното 3-о място в листата. 16-ят в листата получава 1256 лични гласа, но не може да измести Спас с неговите колосални 277 гласа. Все пак Спас печели нашия респект, защото в 44-ото Народно събрание е председател на Групата за приятелство със… Северна Корея! Особено внимание заслужава и 6-ият в класацията с най-малко преференции – Йордан Апостолов от Обединени патриоти. С получените 152 преференциални гласа Йордан се нарежда на 72-ро място по личен резултат от всички кандидати в район Бургас! Но, респект за Апостолов – той е председател на Групата за приятелство с Камбоджа!

И така, нека да видим петицата. 144 гласа отиват при… Ерол Мехмед от ДПС. 134 гласа, Go to – Лъчезар Иванов от ГЕРБ. 130 уникални преференции отиват при… Антон Тодоров от ГЕРБ! И така, на първо място в класацията за депутат, пласирал се в Народното събрание с най-малко преференции е… Победител е… Боряна Георгиева от „Воля“ със 77 гласа! Честито, Боряна! Честито, Марешки!

Безспорен любимец от тези 15 души ни е депутатът от ГЕРБ – Лъчезар Иванов, по-известен като Лъчо Мозъка. През годините Лъчо Мозъка се замесва в множество скандали. Ето някои от тях:
През 2010 г. в телефонен разговор Лъчезар Иванов, тогава зам.-председател на Парламента, иска от разследващия журналист Диляна Гайтанджиева да спре репортаж, показващ охолния живот на негов приятел-митничар.
През декември, същата година, е един от първите депутати, напуснали парламента в работно време заради обещание да получат безплатно марка скъпи телефони.
През 2012 г. Лъчезар Иванов се опитва да стане доцент в Медицинския университет, но е изобличен в плагиатство от свой колега.
През 2015 г. Лъчезар Иванов става доцент, но на Софийския университет и отново се прочува – с бисерите си от своя научен труд.
През 2018 г., вече като депутат в 44-ото НС, Лъчезар Иванов дава определение в своя доцентски стил и на това що е корупция. Съобщава и кой е най-големият борец срещу корупцията: „Силата на нашата партия е в лидера на Бойко Борисов, който без страх разкрива всички схеми! Така, всички схеми! Схеми на корупция, независимо откъде произлизат – той е човекът, който сам изважда на показ корупционните схеми, посочва лицата и ги предава на прокуратурата. Независимо от това, дали това се харесва на нашите партийни редици или не. Това ни прави силни и ни помага да запазим доверието в хората“. Как обаче ГЕРБ, въпреки всичко, запазва доверие в Лъчезар Иванов – остава пълна мистерия. Лъчезар Иванов-Мозъка, получил 134 преференциални гласа на последните избори, е депутат от ГЕРБ в пети пореден парламент!“