enbg

България трябваше да стане Президентска република

11.1.2012 | коментара

10 януари 2012 г.

В разговор за миналото, настоящето и бъдещето премина гостуването на президента Желю Желев при Слави Трифонов.

Президентът разказа в подробности за януарските събития отпреди точно 15 години. Тогава той отказва да даде мандат за съставяне на ново правителство на БСП, въпреки че по Конституция бе длъжен да го направи. Пред ръководители на БСП, дошли в Президентството със списък на новия правителствен състав, Желю Желев заявява: „Аз, като президент, по Конституция съм длъжен да ви дам новия мандат, но въпросът не е до Конституцията, не е толкова юридически, колкото опира до политическото напрежение, което от час на час ескалира все повече. Длъжен съм да ви го дам по Конституция, но ви умолявам – не го вземайте!” Желю Желев предлага да се съберат лидерите на политическите партии и да намерят разумно решение на проблема. След това Президентът заминава за Париж по повод честване годишнината от смъртта на Франсоа Митеран. Докато той е във Франция, протестите в България стигат връхната си точка. На връщане от френската столица, Желю Желев е чакан на летището от представители на левицата, които искат Президентът да отиде в Парламента и да се обърне към протестиращите. Желю Желев разказа, че тогава той е решил да отиде първо до Президентството и да получи подробна информация за събитията от своите съветници. Едва след това той отива пред Парламента. Спомня си, че пред Народното събрание някои от протестиращите са го поздравявали, ръкували се с него, а други са го гледали враждебно. „И когато излязох на стълбите на официалния вход на Парламента, взеха да ми скандират името”, разказа Желев. Хората са искали от него да не дава нов мандат на БСП. След като разговаря с ръководителите на БСП, президентът прави изявление по националната телевизия, че не е дал мандат на БСП.

Пред Слави Трифонов Желю Желев сподели, че по-добрата форма за управление в България би била Президентска република: „Винаги съм смятал, че България трябваше да стане Президентска република, а не Парламентарна. Защото в такъв тежък период, в който навлизаше страната, една посткомунистическа държава, трябва да има силна изпълнителна власт, която веднага да взема законите, които гласува Парламента и да ги реализира.” „При Президентска република е по-централизирана властта, без това да напомня за диктатура”, добави Желю Желев и сподели, че дори демократи като Петър Дертлиев и Милан Дренчев не са разбирали това и са смятали, че съвършеното управление е Парламентарна република.

Желю Желев продължи размишленията си по този въпрос: „Парламентарните държави в Европа се провалиха след Втората световна война и тогава генерал дьо Гол постави ултимативно въпроса пред френския парламент – трябва да се разширят правомощията на президента. Защото за една година се сменят 5-6 правителства. Това не е управление, да не говорим за приемственост, да не говорим за прогрес и прочие. И дьо Гол създаде т. нар. „полупрезидентски режим”, за разлика от Америка, която е напълно президентска. В Съединените щати президентът освен държавен глава е и шеф на правителството, той е министър-председател. Той отговаря за всички действия на изпълнителната власт. И не можеш да кажеш, че Америка не е демократична държава…” Според Желю Желев в САЩ тази система е успешно приложима, защото има „развито гражданско общество”, „желязна съдебна система” и „свободни медии”.

Слави Трифонов също изрази мнение, че Президентска република би бил по-добър вариант за България и доказателство за това са били последните 20 години. Желю Желев заяви, че провалът на прехода можел да не бъде такъв, ако правителството на Филип Димитров не си бе поискало вот на доверие: ”Точно в навечерието на икономическите реформи, когато те трябваше да започнат, правителството на Филип Димитров, тогавашното правителство на СДС, ни в клин, ни в ръкав поискаха вот на доверие. Когато имаха вот на доверие един месец преди това и съгласно Конституцията 6 месеца никой няма право да иска оставка на правителството.” Според Желю Желев тогавашните управляващи са извършили тази глупост, защото са се уплашили от отговорността. Президентът дори цитира Едвин Сугарев, който тогава бил заявил: „Ами, ако ни изберат, какво ще правим?”

Президентът Желев сподели, че пътят, който България е възприела, като член на НАТО и ЕС, е правилният път, но важно било „колко успешно, гъвкаво и разумно се изминава този път и колко от възможностите, които той предлага, ние можем да реализираме”. „Тука има куцане на много места”, смята Желю Желев. Накрая той изрази оптимизъм, че България ще върви напред.