enbg

България е на 80-то място в света по степен на свобода на словото

11.6.2012 | коментара

Сценаристите Иво Сиромахов и Иван Кулеков гостуваха на Слави Трифонов, за да разкажат за проведената в Европарламента безпрецедентна дискусия на тема „Свободата на медиите в България“. Събитието, в което участва Иво Сиромахов, бе документирано в 5-минутен филм на Иван Кулеков.

В дискусията, инициирана от групата на либералите ALDE, освен Иво Сиромахов, участваха и популярни наши журналисти, сред които Сашо Диков, Лили Маринкова, Явор Дачков и Асен Йорданов. На срещата в Брюксел присъства и еврокомисарят по телекомуникации и медии Нели Крус.

Иво Сиромахов изтъкна, че според доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“, България е на 80-то място в света по степен на свобода на словото и на последно място сред страните-членки на ЕС. Сценаристът е изненадан, че в Европа са добре запознати със случващото се у нас. Оливие Базил от „Репортери без граници“ е споделил, че е неприемливо повечето български вестници да взимат кредити от една и съща банка, и в същото време парите на държавата да се държат в тази банка.

Според Иво Сиромахов „Европа е тази, която може да бие камбаната и да каже, че нещата не са добре“, защото, назоваването на проблемите у нас, бива приемано за „злонамерена критика“ към правителството.