enbg

Боян Ботйов, 24 май 2013 г.

24.5.2013 | коментара

Гост в празничното издание на „Шоуто на Слави“ на 24 май беше Боян Ботйов – правнук на генерал Кирил Ботев, който е брат на поета – революционер Христо Ботев. Наследникът на един от най-великите българи е историк и председател на общонародна фондация „Христо Ботйов“. Шестгодишен Боян научава, че е потомък на човека от портрета, който вижда на стената. Приема израза „фамилна обремененост“ като изцяло позитивен в неговия случай, получава възпитание в ценностите и духа на родовата и на историческа памет. Това го кара да завърши именно история в Софийския университет и да се посвети на наследството, оставено от великия му прадядо.

Боян Ботйов посъветва българите да обърнат по-голямо внимание на публицистиката на Ботев, защото тя е актуална и за днешната ни действителност, а езикът му е актуален и днес – понятен и за най-младите: „Бих казал, че е добре да прочитаме по-честичко части от публицистиката на Христо Ботйов. Хайде – известните 20 стихотворения, така или иначе, и в училище част от тях се изучават… Дали е достатъчно или не, това е друг въпрос. Но публицистиката му е един океан, който показва и ерудицията му и изключителния му талант и гениалност – без да е учил в някакви колежи и лицеи.“ Според Боян именно домашната обстановка – песните на майка му и образованието, дадено му от баща му, имат основно влияние върху разгръщането на творческия гений на поета и публициста Ботев.

Според Боян Ботйов саможертвата на прадядо му е обоснована и всичко е строго премерено – и стратегически, и тактически от негова страна: „Стремежът му е бил именно в един подходящ исторически момент да се обърне вниманието на великите сили към българския въпрос, в контекста на източната криза… И детайлите имат значение – и униформите, и оръжието, което не е било на нивото турското въоръжение, и телеграмите, които изпраща до европейските вестници, мястото, което избира за дебаркиране на кораба Радецки – местността фунията до Козлодуй, където няма турски гарнизон…“

Относно начина, по който българите празнуват 24 май, Боян Ботйов отново цитира актуалните думи на прадядо си Христо Ботев, който казал така: „Събираме се да пийнем, да хапнем и с празни слова и църковни песнопения да отбележим този ден“. Гостът посъветва българите да се вслушат в завета на Ботев, че „този празник трябва да бъде основата за повдигането на самочувствието на българина, да бъде денят на нашата свобода и революция“.

Цялото предаване от 24 май 2013 г.