enbg

Борислав Иванов, 13 юни 2013 г.

13.6.2013 | коментара

Благоевградският шахматист Борислав Иванов, който започна да записва изключително силни резултати в редица турнири, а след това бе обявен за посредствен шахматист и измамник, гостува в „Шоуто на Слави“. 25-годишният Иванов, който в последно време няма загуба, разказа, че шахматистите не искат да играят с него, заради съмненията, че ползва непозволени средства: „Не могат да приемат, че в последно време аз играя толкова силно, че качеството на играта ми е толкова високо и се доближава до тяхното“, каза Иванов. Шахматистът гледа с насмешка на всички тези подозрения, защото парите в шахмата са малко, в сравнение с останалите спортове.

До момента обаче никой не може да разбере каква е вероятната измама и съмненията не са потвърдени с доказателства. В опити да бъде изобличен, на турнир в Хърватска Борислав бил помолен да си свали блузата, за да проверят дали няма връзка с някой, който му подсказва ходовете – „Гледаха ме обстойно – в ушите, косата и какво ли не още. Бях подложен на всякакви такива военни процедури.“ Болислав бил сниман с камери, докато играе, накрая минал и на ядрено-магнитен резонанс. Изследването не показало наличие на вграден чип или друго устройство в тялото му.

В телефонен разговор професор Пламен Моллов, вицепрезидент на Българската федерация по шахмат, обясни къде е причината за съмненията в играта на Борислав: „Това е много важно – не само за шахматните среди, но и за широката общественост. Това, заради което ние се съмняваме в таланта на Борислав, е че в шаха качествата се проявяват относително по-рано, в по-ранна възраст. Истинските успехи идват след много труд и постоянство в нивото на игра, което Борислав не демонстрира. Затова изглежда подозрително, че в един турнир той играе по-силно, отколкото би играл Каспаров, а в следващия играе по-слабо, отколкото бихме играли аз или вие.“ Освен това Моллов изтъкна, че играта на шахматиста съвпада в над 90 процента с ходовете на най-добрата шахматна програма, при положение, че най-добрите световни гросмайстори постигат обичайно 60-70 процента.

Моллов увери, че той и колегите му ще бъдат изключително удовлетворени, ако безспорно се докаже, че България има такъв шахматен гений, но се отнасят с известно съмнение към неговите успехи. Той предложи да се организира един демонстративен сеанс с участието на Борислав, за да се потвърди или отхвърли истината за неговите възможности. Моллов потвърди, че в момента правата на Борислав са временно спрени.

Борислав Иванов смята, че федерацията несправедливо му е отнела правата, без да има абсолютно никакви доказателства и поради това той е пропуснал два много силни турнира. Шахматистът призна, че понякога дава незадоволителни резултати, но отдава това на моментно си състояние и на влияние от психическия тормоз, който се оказва върху него. Борислав каза още, че е предложил да изиграе мач срещу гросмайстор Кирил Георгиев, който да се играе „в бункер, в тунел, или някъде където няма никакъв обхват“.

Шахматистът обясни, че реално правата му не са отнети, защото решението на федерацията е било обявено за нелегитимно от съда. Въпреки това, организаторите на турнири не го канят, защото „не им е симпатичен“. „Ще се опитам чрез съда да си търся правата, защото това е абсолютна дискриминация, нещо, което го няма никъде по света. Единственото място, където може да се случи, е тук, в България. Нямам никакъв проблем да играя в чужбина. Там добре знаят какви са наказанията срещу нарушаването на човешките права“, завърши Борислав Иванов.

Цялото предаване от 13 юни 2013 г.