enbg

Борислав Зюмбюлев, 20 ноември 2013 г.

20.11.2013 | коментара

Главният редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев гостува в „Шоуто на Слави“ по повод свое мнение, изразено във вестника, в статия озаглавена – „Белите цигани“.

Изразът беше обяснен от автора така: „Белите цигани са група от индивиди, самоизолирали се в гето, които водят племенен стил на живот, отделени са от останалото общество, имат някакви лидери и най-важното – не са от ромски произход. Това са хора, които не са от малцинствата, но са напълно изключени от социалния живот.“ Статията на Зюмбюлев била предизвикана от създаващите се патрули по улиците на София – „Това е същата цигания, срещу която те са тръгнали да се борят“, заяви той. Според журналиста поводът за тези събития не са толкова бежанците, колкото отслабването на „Атака“ и желанието на други хора да наберат популярност и да заемат мястото й.

Зюмбюлев изрази мнение, че политиците са прозрели проблема, но се опитват да го използват с користни цели: „Другата прозрачна цел е тези хора да уплашат нормалния избирател и той да види в традиционните националистки и популистки партии нещо приемно, защото видите ли – може да е и по-лошо… И то наистина може да е по-лошо, защото тези „бели цигани“, както съм ги нарекъл днес, това си е вече доста широка прослойка. Панелни момчета, хора от кварталите, които са лишени от всякаква амбиция и най-важното – от всякакъв достъп до социални асансьори – на техния етаж копче няма.“

Според Зюмбюлев това е бомба, която се случва пред очите ни и на която елитите трябва да обърнат внимание: „Общество, в което някои нямат копче на асансьора – може те всички – в един момент – всички да поискат да натиснат асансьора и тогава не знам какво ще се случи.“ Журналистът допълни, че тези хора са опасни, защото не знаем какво има в главата им и освен това са лишени от всякакъв шанс: „Те нямат способност за целеполагане.“ Гостът даде пример как във всички успели държави обществото дава възможности на подобен тип хора за издигане – както е с армията в Съединените щати.

Цялото предаване от 20 ноември 2013 г.