enbg

Борислав Зюмбюлев, 16 юли 2013 г.

16.7.2013 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше главният редактор на в. „24 часа“ Борислав Зюмбюлев. Той говори за причините за тежките катастрофи, които отнеха няколко човешки животи през последните дни. Самият Борислав Зюмбюлев преди няколко години стана жертва на тежка катастрофа, когато ТИР се вряза в колата му. Зюмбюлев разказа, че тежкотоварният автомобил е ударил колата му отзад, докато тя е била спряна в аварийното платно, с включени светлини.

„Такива мрачни инциденти се случват в България сравнително често, не защото има някаква прокоба или е някаква зловеща случайност, а защото в България има пренебрежение към реда“, смята Борислав Зюмбюлев. Той е проучил, че голям брой от катастрофите у нас са с един участник, което било необичайно спрямо общоевропейската статистика. Според него това се дължи на факта, че у нас има хора, които не се съобразяват с правилата. Журналистът приведе и доказателство към думите си – загиналите петима младежи в Елин Пелин „са отишли да видят колко вдига колата“. Зюмбюлев е и на мнение, че „по селата КАТ няма“.

Главният редактор на „24 часа“ говори пред Слави Трифонов за доктрината „Джулиани“, според която „ако дребните провинения се наказват строго, намалява общата престъпност“. Зюмбюлев разказа как Рудолф Джулиани, като кмет на Ню Йорк, е започнал „масово преследване на гратисчиите в метрото“ и на младежите, които се облекчават по улиците. Така общата тежка престъпност в мегаполиса, която била основен проблем, спаднала 4 – 5 пъти.
Според Зюмбюлев българската държава трябва да започне да води подобна политиката, за да може у хората да се върне усещането за ред, което журналистът смята за „ключово“.

Борислав Зюмбюлев говори и за тежкия инцидент на бул. “Цариградско шосе“, предизвикан от пиян таксиметров шофьор. Гостът на Слави недоумява как е възможно някой да продължи да упражнява професията си на таксиметров шофьор, след като преди това е бил хващан да шофира с 1 промил алкохол. Според Зюмбюлев изискванията към шофьорите в обществения транспорт трябва да са по-големи, отколкото към останалите водачи на превозни средства.

Журналистът коментира и актуалната политическа ситуация в страната. Той е на мнение, че протестите са „обнадеждаващи, заради позитивното излъчване в тях“. Зюмбюлев квалифицира протеста като „криза на представителността“, защото според него протестирали „прозападно ориентираните хора“, „градските жители“, които не са представени в парламента. Отношението на протестиращите към ГЕРБ е равно на отношението на протестиращите към БСП, каза още по повод на протестите Зюмбюлев.

Пред Слави Трифонов главният редактор на „24 часа“ заяви, че вестникът, в който работи, е независим, без значение дали управляват ГЕРБ или БСП. Според него обаче по-важно е „общото усещане за свобода“. Зюмбюлев е на мнение, че за свобода на словото може да се говори, когато има наличие на вестници, сайтове или блогове – еднодневки, чрез които „някой иска да каже нещо“. „Изчезнат ли новопоявяващите се гласове – тогава имаме проблем“, заяви гостът.

Зюмбюлев е на мнение, че хартиените вестници няма да изчезнат и се аргументира защо: „Когато продаваш вестник – ти продаваш и хартия и реализираш приходи, докато онлайн – усещането е, че всичко е безплатно. А когато всичко е безплатно – става много евтино.“

Цялото предаване от 16 юли 2013 г.