enbg

Бойка Велкова, 13 ноември 2014 г.

13.11.2014 | коментара

Актрисата Бойка Велкова беше гост в „Шоуто на Слави“, за да представи своя моноспектакъл „Пътят към Афродита“.

На въпроса на водещия защо е решила да бъде на сцената сама, Бойка Велкова отговори, че се е вдъхновила от красивия и силен текст в „Афродита“ на Исабел Алиенде. Актрисата определи книгата на Алиенде като „изпълнена с много чувство за хумор и много безсрамни истини за мъжете, жените, за света, в който живеем“. Провокирана от водещия да каже една безсрамна мисъл на Исабел Алиенде за мъжа, гостенката отговори така: „Тя казва, че капризният мъжки израстък може да се побере в консерва от копърка, но веднага след това казва, че достатъчно е да погледнеш мъжа под пъпа, за да разбереш колко помощ се иска, за да му повдигнеш духа и оттам интерес към афродизиаците“. Определи изказването като доста смело и едновременно с това пълно с ирония и любов. Освен за мъжа, в спектакъла има повдигнати и много теми за жената – за липсата на женственост, за липсата на осъзнатост, за нейната агресивност и контрол. „Всичко това е поднесено с много хумор“, допълни актрисата.

Слави Трифонов се поинтересува какво е чувството да бъдеш сам на сцената. „Това е много изморително и много трудно нещо“, отговори Бойка Велкова и допълни: „Това е гладиаторска работа. Други мои колеги казват, че е самотна работа. Съгласна съм с това, но удоволствието да заразиш хората и да смените енергията си е невероятно приключение“.

Бойка Велкова се съгласи, че комедията е много по-лесна за комуникация с публиката. Слави коментира, че смешният монолог за него е много по-лесен, отколкото когато в текста присъства сериозното, защото тогава грешката е трудна за прикриване и трудна за импровизация. „Едно от най-важните неща в моноспектакъла е текстът. И тъй като този текст прелива от смях, от самоирония и от красота – затова го избрах“, обясни Бойка Велкова. Тя сподели, че за нея е много важно зрителят да се забавлява.

Актрисата обаче не се съгласи с думите на Слави, че „при жените по-трудно се получава със смешките“. „Не е вярно, имаме Татяна Лолова, имаме Стоянка Мутафова – прекрасни актриси, които ни разсмиват“, беше категорична тя. И допълни, че фактът, че жените в комедията са много по-малко от мъжете, я мотивира. Бойка Велкова призна още, че се вдъхновява и от Мариус Куркински, който за нея е „явление в българския театър“.

За премиерата на моноспектакъла Бойка Велкова сподели: „Мисля, че представлението се получи. Стана диалог между мен и публиката. Казах много лични неща. В това представление има и лични неща, от които не се срамувам и съвсем смело ги споделям. И мисля, че преживях някакъв особен катарзис, защото когато кажеш нещо пред много хора, което е тъмната ти страна, ти си извървял половината път“.

Следващите представления на „Пътят към Афродита“ ще бъдат на 16 и 27 ноември от 19:30 ч. в Столичен куклен театър.

Цялото предаване от 13 ноември 2014 г.